Co zawiera owoc kiwi?
Witaminę C
Jedno duże kiwi dostarcza dzienne zapotrzebowanie na witaminę C ,która podnosi odporność organizmu, spowalnia proces starzenia się skóry,
Witaminę K
Kiwi zawiera witaminę K , która odgrywa zasadniczą rolę w metabolizmie kości. Niedobór witaminy K jest związany z niską gęstością kości i zwiększonym ryzykiem złamań.
Zapewnia krzepliwość krwi, hamuje rozwój nowotworów piersi, żołądka, nerek,
Witaminę E
Jedzenie kiwi może być bardzo dobre dla naszej cery. Kiwi bogate jest w witaminę E , która chroni przed zmarszczkami. Obniża poziom cholesterolu, zapobiega żylakom, zatorom i zawałom serca,
Witamina B
Chroni organizm przed nowotworami, wpływa pozytywnie na system nerwowy i mózg.
Witamina E
Wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, chroniąc czerwone ciałka krwi przed rozkładem. Wykorzystuje się ją także przy leczeniu męskiej bezpłodności. Jej spożywanie przynosi korzyści osobom cierpiącym na zaburzenia mięśniowe, miażdżycę i choroby serca. Osoby palące papierosy powinny spożywać duże ilości kiwi.
Potas
Niedobór potasu prowadzi do zmęczenia i osłabienia a nawet skurczu mięśni. Kiwi jest idealnym źródłem potasu. Oczyszcza organizm z toksyn i nadmiaru wody, bierze udział w przewodzeniu impulsów przez neuron, bierze udział w syntezie białek i metabolizmie węglowodanów,
Miedź
Miedź niezbędna jest do tworzenia się krwinek czerwonych, bierze udział w syntezie melatoniny i w tworzeniu tkanki łącznej.
Kwas foliowy
Jest czynnikiem anty anemicznym, pobudza procesy krwiotwórcze, czyli powstawanie czerwonych krwinek.
Kwas foliowy reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek a także wpływa dodatnio na system nerwowy i pracę mózgu.
Magnez
Niedobór magnezu powoduje zwiększenie pobudliwości nerwowo-mięśniowej oraz osłabienia i nieprawidłowości pracy serca, czyli stabilizuje funkcje układu nerwowego i usprawnia pracę szarych komórek, bierze udział w utrzymaniu prawidłowego rytmu pracy serca,
Wapń
Kiwi jest jednym z niewielu owoców, które zawierają wapń, który buduje kości i zęby, zapewnia odpowiednią krzepliwość krwi, ułatwia gojenie ran,
Błonnik
Wysoka zawartość błonnika pomaga w schorzeniach takich jak cukrzyca czy rak jelita grubego. Reguluje i przyspiesza trawienie.
Cynk
Przyspiesza gojenie ran, pomaga w leczeniu depresji, schizofrenii, stanów agresji , wpływa korzystnie na wzrost, zdrowy stan paznokci, skóry, kości i włosów.
Żelazo – wspomaga procesy krwiotwórcze, odpowiada za utrzymanie prawidłowego metabolizmu.
Kwasy Omega 3 -odpowiedzialne za wspomaganie procesu uczenia.
Ponadto:
witaminę A,
witaminę B1,
witaminę B2,
witaminę PP,
Fosfor - jest potrzebny do przeprowadzenia wielu reakcji biochemicznych. Odpowiada za produkcję energii wewnątrzkomórkowej - ATP, syntezę DNA, utrzymywanie stałego PH organizmu, przenoszenie tlenu przez krew, bierze udział e metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów.
sód.
sód.
Cukry:
glukozę,
fruktozę.
kwasy owocowe i enzymy – przyspieszają przemianę materii i ułatwiają spalanie tkanki tłuszczowej,
Owoc kiwi działa zapobiegawczo i pomaga przy następujących schorzeniach:
Nowotwory
Wykazano, że kiwi dzięki zawartości glutationu zapobiega mutacji genów, których mutacja mogłaby zainicjować proces raka. Substancje zawarte w błonniku kiwi blokują powstawanie komórek rakowych.
Depresja
Ostatnie badania wykazały, że inozytol, alkohol cukrowy, występujący naturalnie w kiwi, może być korzystny w leczeniu depresji. Inozytol odgrywa ważną rolę w wewnątrzkomórkowej reakcji na hormony i neuroprzekaźniki. Kiwi zawiera stosunkowo wysoki poziom serotoniny, która ma działanie antydepresyjne.
Zwyrodnienie plamki żółtej
Kiwi zawiera mnóstwo karotenoidów (beta karoteny, luteiny i ksantofile), związki fenolowe (flawonoidy i antocyjany) i przeciwutleniacze, w tym witaminy C i E.
Nadwaga
Kiwi jest niskokalorycznym a zarazem najbogatszym w składniki odżywcze owocem.
Do tej samej grupy (najwięcej składników odżywczych najmniej kalorii) należą również cytryny.
Nadciśnienia
Owoc kiwi bogaty jest w antyoksydanty zwane luteinami i potas. Luteiny pomagają w zwalczaniu nadciśnienia, natomiast potas reguluje ciśnienie krwi.
Przeziębienia i grypy
Dzięki dużej zawartości witamin kiwi zapobiega przeziębieniu i ułatwia leczenie grypy. Zawarta w nim witamina C uodpornia organizm, likwiduje wirusy i bakterie.
Przeciwzmarszkowo
Wygładza też skórę (likwiduje zmarszczki) Niszczy wolne rodniki, które są odpowiedzialne za nowotwory i starzenie.
Fakty na temat kiwi:
Kiwi jest sprzymierzeńcem gojenia się ran. Ponadto owoc ten zwiększa ogólną odporność organizmu na wszelkie infekcje.
Zawiera więcej witaminy C niż pomarańcz.
Zawiera tyle potasu co banan.
Zmieszany z wodą i alkoholem jest świetnym tonikiem dla skóry.
Kiwi jest świetnym remedium na kaszel i astmę
Ma dobry wpływ na perystaltykę jelit, działa delikatnie przeczyszczająco i chroni przed zaparciami.
Zaletą kiwi jest zdolność hamowania apetytu na słodycze!
Kiwi nie traci swoich właściwości w trakcie przechowywania. Nawet po 6 miesiącach zawartość witaminy C pozostaje na poziomie 90% w stosunku do świeżo zerwanego owocu.
Aby przyspieszyć dojrzewanie, włóż kiwi do papierowej torby z jabłkiem, gruszką lub bananem. Natomiast dojrzałe kiwi trzymaj w lodówce, koniecznie oddzielone od innych owoców, które wydzielają etylen (np. jabłka), bo z innymi owocami szybciej staną się przejrzałe.
Wybieraj zawsze dojrzałe owoce, delikatnie miękkie. Jeśli dostępne są tylko niedojrzałe, to potrzymaj je przez kilka dni w temperaturze pokojowej, z dala od źródeł ciepła i w cieniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz