piątek, 20 marca 2015

Właściwości zdrowotne kiwi.

Co zawiera owoc kiwi?

Witaminę C
Jedno duże kiwi dostarcza dzienne zapotrzebowanie na witaminę C ,która podnosi odporność organizmu, spowalnia proces starzenia się skóry,

Witaminę K
Kiwi zawiera witaminę K , która odgrywa zasadniczą rolę w metabolizmie kości. Niedobór witaminy K jest związany z niską gęstością kości i zwiększonym ryzykiem złamań.
Zapewnia krzepliwość krwi, hamuje rozwój nowotworów piersi, żołądka, nerek,

Witaminę E
Jedzenie kiwi może być bardzo dobre dla naszej cery. Kiwi bogate jest w witaminę E , która chroni przed zmarszczkami. Obniża poziom cholesterolu, zapobiega żylakom, zatorom i zawałom serca,

Witamina B 
Chroni organizm przed nowotworami, wpływa pozytywnie na system nerwowy i mózg.

Witamina E
 Wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, chroniąc czerwone ciałka krwi przed rozkładem. Wykorzystuje się ją także przy leczeniu męskiej bezpłodności. Jej spożywanie przynosi korzyści osobom cierpiącym na zaburzenia mięśniowe, miażdżycę i choroby serca. Osoby palące papierosy powinny spożywać duże ilości kiwi.

Potas
Niedobór potasu prowadzi do zmęczenia i osłabienia a nawet skurczu mięśni. Kiwi jest idealnym źródłem potasu. Oczyszcza organizm z toksyn i nadmiaru wody, bierze udział w przewodzeniu impulsów przez neuron, bierze udział w syntezie białek i metabolizmie węglowodanów,

Miedź
Miedź niezbędna jest do tworzenia się krwinek czerwonych, bierze udział w syntezie melatoniny i w tworzeniu tkanki łącznej.


Kwas foliowy
Jest czynnikiem anty anemicznym, pobudza procesy krwiotwórcze, czyli powstawanie czerwonych krwinek.
Kwas foliowy reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek a także wpływa dodatnio na system nerwowy i pracę mózgu.

Magnez
Niedobór magnezu  powoduje zwiększenie pobudliwości nerwowo-mięśniowej oraz osłabienia i nieprawidłowości pracy serca, czyli stabilizuje funkcje układu nerwowego i usprawnia pracę szarych komórek, bierze udział w utrzymaniu prawidłowego rytmu pracy serca,

Wapń
Kiwi jest jednym z niewielu owoców, które zawierają wapń, który buduje kości i zęby, zapewnia odpowiednią krzepliwość krwi, ułatwia gojenie ran,

Błonnik
Wysoka zawartość błonnika pomaga w schorzeniach takich jak cukrzyca czy rak jelita grubego. Reguluje i przyspiesza trawienie.

Cynk 
Przyspiesza gojenie ran, pomaga w leczeniu depresji, schizofrenii, stanów agresji , wpływa korzystnie na wzrost, zdrowy stan paznokci, skóry, kości i włosów.

Żelazo – wspomaga procesy krwiotwórcze, odpowiada za utrzymanie prawidłowego metabolizmu.

Kwasy Omega 3 -odpowiedzialne za wspomaganie procesu uczenia.

Ponadto:
witaminę A,
witaminę B1,
witaminę B2,
witaminę PP,
Fosfor - jest potrzebny do przeprowadzenia wielu reakcji biochemicznych. Odpowiada za produkcję energii wewnątrzkomórkowej - ATP, syntezę DNA, utrzymywanie stałego PH organizmu, przenoszenie tlenu przez krew, bierze udział e metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów.
sód.
Cukry:
glukozę,
fruktozę.

kwasy owocowe i enzymy – przyspieszają przemianę materii i ułatwiają spalanie tkanki tłuszczowej,

Owoc kiwi działa zapobiegawczo i pomaga przy następujących schorzeniach:

Nowotwory
Wykazano, że kiwi dzięki zawartości glutationu zapobiega mutacji genów, których mutacja mogłaby zainicjować proces raka. Substancje zawarte w błonniku kiwi blokują powstawanie komórek rakowych.

Depresja
Ostatnie badania wykazały, że inozytol, alkohol cukrowy, występujący naturalnie w kiwi, może być korzystny w leczeniu depresji. Inozytol odgrywa ważną rolę w wewnątrzkomórkowej reakcji na hormony i neuroprzekaźniki. Kiwi zawiera stosunkowo wysoki poziom serotoniny, która ma działanie antydepresyjne.

Zwyrodnienie plamki żółtej
Kiwi zawiera mnóstwo karotenoidów (beta karoteny, luteiny i ksantofile), związki fenolowe (flawonoidy i antocyjany) i przeciwutleniacze, w tym witaminy C i E.

Nadwaga
Kiwi jest niskokalorycznym a zarazem najbogatszym w składniki odżywcze owocem.
Do tej samej grupy (najwięcej składników odżywczych najmniej kalorii) należą również cytryny.


Nadciśnienia
Owoc kiwi bogaty jest w antyoksydanty zwane luteinami i potas. Luteiny pomagają w zwalczaniu nadciśnienia, natomiast potas reguluje ciśnienie krwi.

Przeziębienia i grypy
Dzięki dużej zawartości witamin kiwi zapobiega przeziębieniu i ułatwia leczenie grypy. Zawarta w nim witamina C uodpornia organizm, likwiduje wirusy i bakterie.

Przeciwzmarszkowo
Wygładza też skórę (likwiduje zmarszczki) Niszczy wolne rodniki, które są odpowiedzialne za nowotwory i starzenie.


Fakty na temat kiwi:
Kiwi jest sprzymierzeńcem gojenia się ran. Ponadto owoc ten zwiększa ogólną odporność organizmu na wszelkie infekcje.

Zawiera więcej witaminy C niż pomarańcz.

Zawiera tyle potasu co banan.

Zmieszany z wodą i alkoholem jest świetnym tonikiem dla skóry.

Kiwi jest świetnym remedium na kaszel i astmę

Ma dobry wpływ na perystaltykę jelit, działa delikatnie przeczyszczająco i chroni przed zaparciami.

Zaletą kiwi jest zdolność hamowania apetytu na słodycze!

Kiwi nie traci swoich właściwości w trakcie przechowywania. Nawet po 6 miesiącach zawartość witaminy C pozostaje na poziomie 90% w stosunku do świeżo zerwanego owocu.

Aby przyspieszyć dojrzewanie, włóż kiwi do papierowej torby z jabłkiem, gruszką lub bananem. Natomiast dojrzałe kiwi trzymaj w lodówce, koniecznie oddzielone od innych owoców, które wydzielają etylen (np. jabłka), bo z innymi owocami szybciej staną się przejrzałe.

Wybieraj zawsze dojrzałe owoce, delikatnie miękkie. Jeśli dostępne są tylko niedojrzałe, to potrzymaj je przez kilka dni w temperaturze pokojowej, z dala od źródeł ciepła i w cieniu. 




















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz