środa, 4 marca 2015

Cydr

SKŁADNIKI:
Są to proporcje na około 1,5 litra (robione na próbę)
z 2 kg jabłek wychodzi około litra soku.

3 kg jabłek (najlepiej 3 różne rodzaje z czego 2 kg słodkie, a 1 kwaśny)
 0,5 kg cukru
woda ;) 
Najlepsza proporcja jabłek to: 30% kwaśnie, a 70% słodkie

Opcjonalnie:
kilka goździków
cynamon

WYKONANIE:
Jabłka umyć.
Wyciąć "środek", ale skórki pozostawić.
I do sokowirówki.
W wyniku wirowania otrzymamy sok i pianę, która po zakończeniu fermentacji opadnie. 
Wodę wymieszać z cukrem by się rozpuścił.
Do gąsiora wlać sok i wodę w proporcjach: 80% soku + 20% wody.

Opcjonalnie
Dodać goździki i cynamon czy imbir.
Czekać ok. 3 do 6 tygodni.
W tym czasie możemy obserwować "szaleństwa" w rurce.  Omawiana wcześniej piana opada na dno.
Napój jest gotowy.
 Rozlać do butelek.
Odstawić w ciemne miejsce na jakiś czas.
Ale już teraz można pić.
Jeśli chcę, żeby był gazowany to do każdej butelki dodać pół łyżeczki cukru.
Ten zabieg wytworzy gaz ale cydr powinien wtedy stać jeszcze ok. tygodnia w cieple.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz