Doskonały lek na przeziębienie i chrypę. Może w smaku nie idealne;) ale chodzi właściwości.
SKŁADNIKI:
15 dag korzenia imbiru
4 ząbki czosnku
2 cytryny
3 łyżki miodu
WYKONANIE:
Imbir obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubych bądź
średnich oczkach.
- Cytryny wycisnąć odrzucając pestki.
-
Czosnek zmiażdżyć przez praskę.
- Połączyć razem imbir, miód, czosnek, sok z cytryny.
- Zalać wodą przegotowaną, ale już zimną (pół szklani)
Przełożyć do słoiczka. - Zakręcić i odstawić na 24 godziny w temperaturze pokojowej.
- Następnie odcisnąć dokładnie przez gazę.
- Miąższ wyrzucić a sok przelać
do słoiczka lub butelki i trzymać w lodówce do miesiąca czasu.
- W razie przeziębienia pić 3 razy dziennie po 1-2 łyżeczki.
Na jesień można profilaktycznie raz dziennie łyżeczkę.
Rada:
Surowy imbir można mrozić. Jest skuteczniejszy od czosnku.
Przepis rewelacyjny ja go wzbogacam o kurkumę oraz pieprz cayene i nie dolewam wody wszystkie składniki mieszam i wstawiam słoik do garnka z ciepłą wodą aż miód się rozpuści.
OdpowiedzUsuń