kostka sojowa
1/2 bakłażana
1/2 cukinii
1/2 cukinii
cebula
2 ząbki czosnku
czerwona papryka
z 2-3 pieczarki (ja dałam to co akurat miałam w domu czyli 1,5 ;))
kilka grzybów mogą być suszone
kilka grzybów mogą być suszone
2 pomidory bez skórki (ściąganie skórki)
por
por
łyżeczka przecieru pomidorowego
mąka (do zagęszczenia sosu)
sól
majeranek
bazylia
bazylia
liść laurowy
oregano
imbir
curry
papryka słodka
gałka muszkatołowa
gałka muszkatołowa
(chciałam dać jeszcze tymianek, ale się okazało, że nie mam ;) )
WYKONANIE:
Jeśli dajemy grzyby suszone to najlepiej dzień wcześniej namoczyć.
Jeśli "żywe" podsmażyć ok 10 minut.
Dodać pieczarki i jeszcze z 5-10 minut.
Bakłażana pokroić w kostkę, posolić i odstawić na 15 min.
Po tym czasie opłukać i odsączyć.
Kostkę sojową zamoczyć na kilka minut.
Resztę warzyw pokroić w kostkę.
Jeśli "żywe" podsmażyć ok 10 minut.
Dodać pieczarki i jeszcze z 5-10 minut.
Bakłażana pokroić w kostkę, posolić i odstawić na 15 min.
Po tym czasie opłukać i odsączyć.
Kostkę sojową zamoczyć na kilka minut.
Resztę warzyw pokroić w kostkę.
Czosnek przez wyciskarkę do czosnku.
Do dużego rondla (bądź dużą patelnię) wlać oliwę.
Dodać cebulę.
Chwilę podsmażyć.
Potem kolejno dodać: czosnek, paprykę, cukinię,bakłażana, kostkę sojową.
Chwilę podsmażyć.
Chwilę podsmażyć.
Dusić ok. 10-15 minut.
Całość dusić jeszcze około 10 minut razem, by smaki się
połączyły.
Pod koniec dodać przecier.
Jeśli gulasz ma być gęsty to oprószyć łyżeczką mąki i energicznie mieszać.
Dodać grzyby i pieczarki.
Dodać grzyby i pieczarki.
Podawać z czym się chce u mnie brązowy makaron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz