wtorek, 3 maja 2016

Kotlety "ruskie"

SKŁADNIKI:



4 -5  ziemniaków(zależy od wielkości)
200 twarogu
sól
pieprz
jajo (u mnie tylko od kur z wolnego wybiegu)
1 - 2 cebule (zależy od wielkości)
olej bądź oliwa
bułka tarta do panierowania

WYKONANIE:
Kotlety robi się prawie identycznie jak farsz do ruskich pierogów tylko dodaje się jajo.
Czyli:
 Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.

Ostudzić.
Przecisnąć przez praskę .

Cebulę pokroić w kostkę.

Posolić i podsmażyć do zarumienienia.

Dodać do ziemniaków.

Dodać twaróg przeciśnięty przez praskę.

Dodać jajo.
Wymieszać.
 Doprawić wg uznania.
Formować kotlety i obtoczyć w bułce tartej (opcjonalnie).
Smażyć z obu stron do zarumienienia.
SMACZNEGO :D




1 komentarz: