SKŁADNIKI:
rabarbar
cynamon
cukier
WYKONANIE:
cynamon
cukier
WYKONANIE:
Rabarbar wymyć i pokroić na małe kawałki.
Dać do wyparzonych słoików.
Zasypać cukrem (z 2 łyżki).
Odstawić na ok. 2 godziny.
Dodać po pół łyżeczki cynamonu.
Zakręcić słoiki.
Odstawić do góry dnem.
Dlaczego do góry dnem?:
Jeśli nie pasteryzujemy dżemu to
po napełnieniu i zakręceniu słoika powinniśmy (ale nie musimy odwrócić
go na kilka minut do góry dnem. Ponieważ w niepasteryzowanym umytym, a
nawet wyparzonym słoiku znajduje się wiele bakterii i drobnoustrojów,
które powodują pleśnienie lub gnicie jedzenia, Jeśli odwrócimy słoik do
góry dnem to powietrze pełne bakterii znajdujące się na górze słoika
przed jego obróceniem musi przecisnąć się przez gęsty i gorący dżem
pojedynczymi bąbelkami z powierzchni słoika będącej teraz na ole do góry
do dna słoika, Podczas jego drogi ku górze, dzięki ciepłu powietrze
samo się spasteryzuje sprawiając, że dżem zachowa trwałość przez dłuższy
czas.
Przechowywać w
ciemnym, chłodnym miejscu do dwóch lat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz