SKŁADNIKI:
mąka żytnia razowa typ 3000, 2000 bądź 1850
woda przegotowana i wystudzona tak ok 20 - 30 stopni
CO TRZA?:
Duży słoik
gaza (bądź ręcznik papierowy) i gumka recepturka
cierpliwość ;)
WYKONANIE:
Jeżeli zakwas robimy w lato można go trzymać w spiżarce, bądź szafce kuchennej
Jeżeli zimą to najlepiej w pustym piekarniku albo obok kaloryfera.
Dzień 1
Trzeba przegotować duży wyparzony słoik
Wsypać do niego 100 gr) maki i wlać 100 ml przegotowanej i ostudzonej wody.
Zamieszać drewniana łyżką.
Zakryć gaza i zabezpieczyć gumka recepturką.
Odstawić w ciepłe i zaciemnione miejsce.
Wieczorem zamieszać.
Dzień 2
Dosypać ok 100 gr maki i 100 ml wody.
Wymieszać.
Wieczorem zamieszać
Po 7 - 10 dniach zakwas powinien być już gotowy.
Już po 3 dniach powinien jednak zacząć buzować i rosnąć.
Jeżeli na powierzchni wytraci się woda, należy zmniejszyć ilość dodawanej codziennie wody, a dodać więcej mąki.
Gotowy zakwas można trzymać w lodówce w słoiki przykrytym gaza do tygodnia.
Dokarmianie:
Zakwas , aby przeżył, musi być dokarmiany co 5-7 dni.
Bez dokarmiania zakwas może stać w lodówce 7-10 dni.
Jak?:
Wyciągnąć zakwas z lodówki.
Odstawić na ok. 2 godziny, aby się ocieplił. Następnie dokarmić dodając 100 g mąki i 100 ml wody. Pozostawić na 10-12 godzin, aby znowu był aktywny.
Odmierzyć ile trzeba zakwasu do pieczenia.
Z pozostałego odmierzyć ok 100 g i wstawić do lodówki.
Resztę można zamrozić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz