środa, 23 listopada 2022

Zakwas żytni na chleb.

 SKŁADNIKI:

mąka żytnia razowa typ 3000, 2000 bądź 1850 

woda przegotowana  i wystudzona tak ok 20 - 30 stopni 

CO TRZA?:

Duży słoik

gaza (bądź ręcznik papierowy) i gumka recepturka

cierpliwość ;)


WYKONANIE:

Jeżeli zakwas robimy w lato można go trzymać w spiżarce, bądź szafce kuchennej

Jeżeli zimą to najlepiej w pustym piekarniku albo obok kaloryfera. 

Dzień 1

Trzeba przegotować duży wyparzony słoik

Wsypać do niego 100 gr) maki i wlać 100 ml przegotowanej i ostudzonej wody.

Zamieszać drewniana łyżką.

Zakryć gaza i zabezpieczyć gumka recepturką.

Odstawić w ciepłe i zaciemnione miejsce.

Wieczorem zamieszać.

Dzień 2

Dosypać ok 100 gr maki i 100 ml wody.

Wymieszać.

Wieczorem zamieszać

Po 7 - 10 dniach zakwas powinien być już gotowy.

Już po 3 dniach powinien jednak zacząć buzować i rosnąć.

Jeżeli na powierzchni wytraci się woda, należy zmniejszyć ilość dodawanej codziennie wody, a dodać więcej mąki. 

Gotowy zakwas można trzymać w lodówce w słoiki przykrytym gaza do tygodnia.

Dokarmianie:

Zakwas , aby przeżył, musi być dokarmiany co 5-7 dni.


Bez dokarmiania zakwas może stać w lodówce 7-10 dni.

Jak?:

Wyciągnąć zakwas z lodówki.

Odstawić na ok. 2 godziny, aby się ocieplił. Następnie dokarmić dodając  100 g mąki  i 100 ml wody. Pozostawić na 10-12 godzin, aby znowu był aktywny.

Odmierzyć ile trzeba zakwasu do pieczenia.

 Z pozostałego odmierzyć ok 100 g i wstawić do lodówki.

Resztę można zamrozić.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz