280 gr mąki typ. 2000 (2 szklanki)
140 gr mąki żytniej typ.720 (szklanka)
375 ml lekko ciepłej wody (1,5 szklanki)
7 g zakwasu żytniego suszonego - bądź 50 g domowego zakwasu (przepis)
saszetka suszonych drożdży bądź 20 g świeżych (przelicznik drożdży oraz wsio o drożdżach)
łyżka oliwy bądź innego oleju roślinnego
1 łyżeczka soli
ziarna: u mnie słonecznik - 3 łyżki, pestki dyni - łyżka, siemię lniane złote, łyżka sezam, (oczywiście nie trzeba wszystkiego i nie wszystko na raz)
WYKONANIE:
Połączyć wszystkie składniki.
Mąki najlepiej przesiać.
Wyrabiać ciasto 3 minuty do połączenia składników (mąka żytnia nie lubi długiego wyrabiania)
Po tym czasie trzeba odpowietrzyć ciasto delikatnie je zagniatając i składając jak chusteczkę (złapać jedną stronę cista obiema rękami, rozciągnąć do góry i nałożyć na przeciwna stronę. Obrócić miskę o 90 stopni i powtórzyć czynność cztery razy - cztery takie rozciągnięcia to jedno składanie)
Dodać ziarna: słonecznik , pestki dyni , siemię lniane złote, sezam,
Przełożyć ciasto do formy nasmarowanej olejem.
Na wierzch posypać słonecznikiem i pestkami dyni.
Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 3 godziny ( u mnie tym razem to trwało aż 4 godziny)
Jak sprawdzić czy chleb jest wyrośnięty? :wyrośnięty to chleb to taki, który znacznie zwiększył swoją objętość, dodatkowo, gdy się zrobi w nim zagłębienie, to powinno za chwile zniknąć, oraz wyrośnięty chleb ma zazwyczaj górkę, jest lekko wypukłe.
Ponacinać chleb (nacinanie pełni istotną funkcje podczas pieczenia, gazy uwiezione w cieście jeszcze bardziej się rozprzestrzenią, oraz "uciekną" w kontrolowany sposób, zanim zbytnio się rozszerza, co może doprowadzić o pękania siatki glutenowe i tym samym zapadania się bochenka)
Nagrzać piekarnik do 220 stopni.
Do nagrzanego piekarnika włożyć naczynie żaroodporne wypełnione 10 ml wody.
Włożyć foremkę z chlebem.
Po 10 minutach je wyciągnąć naczynie z wodą s(prawi to, że skórka będzie, chrupiąca i apetycznie wyglądająca (można to oczywiście ominąć)) i zmniejszyć temperaturę do 200 stopni po kolejnych 10 minutach do 180 i piec około 40 minut.
Chleb z mąki żytniej piecze się w niższych temperaturach niż z pszennej i dłużej.
Wyciągnąć chleb z formy na blachę i pozostawić w piekarniku jeszcze około 10 minut.
Wyciągnąć chleb na kratę do wystygnięcia.
Można z 3 razy spryskać skórkę wodą (oczywiście nie na raz, ale w odstępach), będzie ona wtedy bardziej chrupiąca.
Gdy wystygnie można przykryć szmatką na około 2-3 godziny, by "doszedł do siebie"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz