SKŁADNIKI:
3-4 jabłka
Łyżka cukru
Łyżka miodu
2 łyżki wody
łyżeczka przyprawy do piernika
3-4 łyżeczki cynamonu, z reszta jak kto lubi :)
wanilia, bądź cukier z prawdziwą wanilią bądź ekstrakt
pół cytryny
Opcjonalnie
rodzynki,
wiórki migdałowe do posypania
WYKONANIE:
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki.
Przyprawy z wodą, cukrem i miodem zagotowujemy.
Wsadzamy do tego jabłka.
Smażymy aż jabłka zmiękną, a woda się zredukuje.
Ciasto rozwinąć i naciąć po bokach co 1 - 1,5 cm.
Na środek wyłożyć podstygnięte jabłka.
Zawijać raz kawałek z lewej, a raz z prawej.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Piec 25-30 minut.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz