czwartek, 14 lipca 2016

Dżem malinowo - daktylowy (bez cukru, fixów i innych syfów).




SKŁADNIKI:

maliny
daktyle
woda ;) 
Ilość daktyli zależy od ilości i słodkości malin.

WYKONANIE:
Maliny wymyć.

Wsypać do gara
Wlać kilka łyżek wody
Zagotować pod przykryciem.

Jak puszczą soki można zebrać pianę, ale nie trzeba ;)
Mieszać drewnianą łyżką.
Daktyle pokroić na mniejsze kawałki.

Wrzucić do malin.

Gotować z godzinę na małym ogniu.

Odstawić do ostygnięcia (najlepiej na noc).
Następnie zagotować i znowu z godzinę (ja gotowałam dwie jedną rano drugą wieczorem).

Dżem jest bez cukru, więc łatwo o zarazki dlatego po każdorazowym spróbowaniu trzeba wymyć łyżkę.
Czas gotowania można skrócić bądź wydłużyć.
Im dłużej tym dżem będzie słodszy.

Jak sprawdzić czy dżem jest już wystarczająco gęsty?:
Talerzyk włożyć na kilka minut do zamrażalki.
Wyjąć go i trochę dżemu na niego nalać.
Jeśli pozostanie "na miejscu", a nie rozpłynie się jest już oki.
Jak już jest oki przełożyć do wygotowanych słoików.





Dżemów z cukrem nie trzeba pasteryzować, ale jako, że ten jest bez trzeba, więc pasteryzować 20 minut.


Wyciągnąć i odstawić do góry dnem.

Dlaczego do góry dnem?:
 Ponieważ w  umytym, a nawet wyparzonym słoiku znajduje się wiele bakterii i drobnoustrojów, które powodują pleśnienie lub gnicie jedzenia, Jeśli odwrócimy słoik do góry dnem to powietrze pełne bakterii znajdujące się na górze słoika przed jego obróceniem musi przecisnąć się przez gęsty i gorący dżem pojedynczymi bąbelkami z powierzchni słoika będącej teraz na ole do góry do dna słoika, Podczas jego drogi ku górze, dzięki ciepłu powietrze samo się spasteryzuje sprawiając, że dżem zachowa trwałość przez dłuższy czas.

SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz