czwartek, 22 września 2016

Zupa ze szparagów





SKŁADNIKI:


szparagi (u mnie białe)
marchewka
kasza
zamiast kaszy mogą być ziemniaki
koperek

WYKONANIE:
Marchewkę ugotować z rosołem.
Szparagi pozbawić końcówek i pokroić na małe kawałki.

Wrzucić do rosołu.

Gotować ok 15 minut.
Kaszę ugotować wg. przepisu.
Do zupy. 
Marchewkę zetrzeć na tarce i do zupy.
Koperek umyć i pokroić na małe kawałki.

Posypać zupę.

SMACZNEGO :D

Zupa ze szparagów





SKŁADNIKI:


szparagi (u mnie białe)
marchewka
kasza
zamiast kaszy mogą być ziemniaki
koperek

WYKONANIE:
Marchewkę ugotować z rosołem.
Szparagi pozbawić końcówek i pokroić na małe kawałki.

Wrzucić do rosołu.

Gotować ok 15 minut.
Kaszę ugotować wg. przepisu.
Do zupy. 
Marchewkę zetrzeć na tarce i do zupy.
Koperek umyć i pokroić na małe kawałki.

Posypać zupę.

SMACZNEGO :D

środa, 14 września 2016

Kompot jabłkowo - śliwkowy (bez cukru).

SKŁADNIKI:

śliwki (u mnie dwa rodzaje)
jabłka 9 u mnie 3 rodzaje)
goździki
cynamon
oczywiście może być po jednym rodzaju jabłek i śliwek.

WYKONANIE:
Śliwki i jabłka wymyć.
Jabłka obrać ze skórki (herbata ze skórki jabłek)
Wyciąć gniazda nasienne.
Pokroić na małe kawałki.
Śliwki pokroić na małe kawałki i wyciągnąć pestki.
Do wyparzonych słoików dać po trochu wszystkiego.
Na to po pół łyżeczki cynamonu i 1- 2 goździki.

Zalać wrzątkiem.
Zamknąć słoje i pasteryzować 20 minut.

Wyciągnąć i odstawić do góry dnem.

Dlaczego do góry dnem?:
Jeśli nie pasteryzujemy dżemu to po napełnieniu i zakręceniu słoika powinniśmy (ale nie musimy odwrócić go na kilka minut do góry dnem. Ponieważ w niepasteryzowanym umytym, a nawet wyparzonym słoiku znajduje się wiele bakterii i drobnoustrojów, które powodują pleśnienie lub gnicie jedzenia, Jeśli odwrócimy słoik do góry dnem to powietrze pełne bakterii znajdujące się na górze słoika przed jego obróceniem musi przecisnąć się przez gęsty i gorący dżem pojedynczymi bąbelkami z powierzchni słoika będącej teraz na ole do góry do dna słoika, Podczas jego drogi ku górze, dzięki ciepłu powietrze samo się spasteryzuje sprawiając, że dżem zachowa trwałość przez dłuższy czas.

Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu do dwóch lat.

piątek, 9 września 2016

Wegetariańskie łazanki.

SKŁADNIKI:
Kiszona kapusta (wg uznania, bo to zależy ile kto chce tego zrobić) jak zrobić samemu tutaj
grzyby suszone i/lub pieczarki (ile kto chce ;) )
1-2 cebule
kminek
ziele angielski
liść laurowy
pieprz w ziarenkach 
(3 ostatnie opcjonalnie, ale mi z tym bardziej smakuje)

Makaron „łazanki”
Olej bądź oliwa.

WYKONANIE:
Kapuchę z pół godziny namoczyć w wodzie (by za kwaśna nie była)
Grzyby zalać i gotować aż zmiękną.

Kapuchę odcedzić i włożyć na nowo do garnka, dodać kminku, ziela i liścia i dusić z 30 minut. (albo po prostu do miękkości)

Grzyby odcedzić (nie wylewać wody) i pokroić w kostkę.



Cebulę pokroić na małe kosteczki.
Podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu (ja po prostu nie lubię za tłusto ;) )

Wszystko razem wymieszać i zalać wodą pozostałą z grzybów.

Dusić jakiś czas, potem odkryć garnek i gotować dalej aż woda wyparuje.

Można dosolić do smaku.

Makaron gotujemy (wg przepisu)
I wsio wymieszać.

Gotowe :D
Smacznego!