czwartek, 26 maja 2016

Krem ze szparagów.





SKŁADNIKI:


na nieduży gar
wiązka szparagów
1-2 ząbki czosnku
masło
oregano
tymianek
sól & pieprz

Opcjonalnie:
ziemniak


WYKONANIE:

Szparagi umyć.

Odciąć końcówki i obrać.
Pokroić na mniejsze kawałki.


Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.

Na patelni roztopić masło.

Dodać czosnek i chwilę podsmażyć.

Na to szparagi chop.

Podsmażyć 5-6 minut.'
Dodać tymianek i oregano.

Podlać ciutką rosołu.

Gotować ok. 10 minut
Zblendować.

Ja jeszcze ugotowałam ziemniaka i do kremu dałam.

SMACZNEGO :D

czwartek, 19 maja 2016

Kurczak w cieście francuskim z brokułami.

SKŁADNIKI:
ciasto francuskie
pierś kuraka
brokuły
ser żółty (zapomniałam do zdjęcia dać)
jajo  (zapomniałam do zdjęcia dać)
czosnek
oregano, bazylia, rozmaryn, cząber (oczywiście jak kto chce, ja po prostu uwielbiam takie przyprawy)
sól & pieprz





WYKONANIE:
Brokuły umyć podzielić na różyczki.

Ugotować 5-7 minut w osolonej wodzie.

Odcedzić.
Czosnek przecisnąć przez praskę.

Kuraka umyć i pokroić w kostkę.
Do miski dać olej plus przyprawy.

Do tego kuraka.

Odstawić na kilka minut.
Ser zetrzeć na tarce.

Kuraka podsmażyć.

Rozwinąć ciasto.
Ponacinać boki.
Na środek dać kuraka.

Na to brokuły.

Posypać serem.

Składać jak warkocz. 

Na to rotrzxepane jajo.

Nagrzać piekarnik do 220 stopni.
Piec 10-12 minut. 

Gotowe :D

Smacznego :D






poniedziałek, 16 maja 2016

Dżem z rabarbaru z cynamonem i nutka wanilii bez fixów i innych świństw).

SKŁADNIKI:

rabarbar
cukier (na 400 gr rabarbaru pół szklanki cukru )
laska wanilii (ja nie miałam dałam cukier wanilinowy)
cynamon.

WYKONANIE:
Rabarbar wymyć i pokroić na małe kawałki.

Przełożyć do gara i zasypać cukrem.

Odstawić na co najmniej 3 godziny (ja odstawiłam na noc).
Dodać cukier wanilinowy i łyżeczkę cynamonu.

Zagotować i zmniejszyć ogień.

Gotować ok. 45 minut co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką.
Odstawić najlepiej na noc.
I znowu gotować z 45 minut.
Można na raz pogotować, ale ponoć lepiej z przerwą ;)

Jak sprawdzić czy dżem jest już wystarczająco gęsty?:
Talerzyk włożyć na kilka minut do zamrażalki.
Wyjąć go i trochę dżemu na niego nalać.
Jeśli pozostanie "na miejscu", a nie rozpłynie się jest już oki.
Przelać do wyparzonych słoików.

Odstawić do góry dnem.

Dlaczego do góry dnem?:
Jeśli nie pasteryzujemy dżemu to po napełnieniu i zakręceniu słoika powinniśmy (ale nie musimy odwrócić go na kilka minut do góry dnem. Ponieważ w niepasteryzowanym umytym, a nawet wyparzonym słoiku znajduje się wiele bakterii i drobnoustrojów, które powodują pleśnienie lub gnicie jedzenia, Jeśli odwrócimy słoik do góry dnem to powietrze pełne bakterii znajdujące się na górze słoika przed jego obróceniem musi przecisnąć się przez gęsty i gorący dżem pojedynczymi bąbelkami z powierzchni słoika będącej teraz na ole do góry do dna słoika, Podczas jego drogi ku górze, dzięki ciepłu powietrze samo się spasteryzuje sprawiając, że dżem zachowa trwałość przez dłuższy czas.

Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu do dwóch lat.



piątek, 13 maja 2016

Kompot z rabarbaru z cynamonem.


SKŁADNIKI:
rabarbar
cynamon
cukier


WYKONANIE:
Rabarbar wymyć i pokroić na małe kawałki.

Dać do wyparzonych słoików.
Zasypać cukrem (z 2 łyżki).
Odstawić na ok. 2 godziny.
Dodać po pół łyżeczki cynamonu.

Zalać wrzątkiem.
Zakręcić słoiki.
Pasteryzować 20 minut.
Odstawić do góry dnem.



Dlaczego do góry dnem?:
Jeśli nie pasteryzujemy dżemu to po napełnieniu i zakręceniu słoika powinniśmy (ale nie musimy odwrócić go na kilka minut do góry dnem. Ponieważ w niepasteryzowanym umytym, a nawet wyparzonym słoiku znajduje się wiele bakterii i drobnoustrojów, które powodują pleśnienie lub gnicie jedzenia, Jeśli odwrócimy słoik do góry dnem to powietrze pełne bakterii znajdujące się na górze słoika przed jego obróceniem musi przecisnąć się przez gęsty i gorący dżem pojedynczymi bąbelkami z powierzchni słoika będącej teraz na ole do góry do dna słoika, Podczas jego drogi ku górze, dzięki ciepłu powietrze samo się spasteryzuje sprawiając, że dżem zachowa trwałość przez dłuższy czas.

Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu do dwóch lat.

środa, 11 maja 2016

Ryba w cieście francuskim 2

SKŁADNIKI:

filety z ryby (dowolna)
ciasto francuskie
papryka czerwona
szczypiorek
ząbek czosnku
koperek
tymianek
sól & pieprz
żółtko
olej bądź oliwa


WYKONANIE:
Wsio umyć.
Paprykę pozbawić nasion i  zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Koperek i szczypiorek posiekać.

Czosnek przecisnąć przez praskę.




Tymianek umyć i obrać z listków (jak są duże poszatkować)



Nalać oliwy.
Dodać czosnek, sól & pieprz.
Wymieszać.

Dodać szczypiorek i koperek i paprykę.

Wymieszać.

Rybę wymyć i posolić.

Włożyć do tego ryb.
Odstawić na 30 min.
Ciasto francuskie rozłożyć.
Pokroić na prostokąty.
Brzegi ciasta wysmarować roztrzepanym jajem.
Na połówkach ciasta bez ryby ponacinać ciut. (zdjęcie)
Na połówkach nie pozacinanych kłaść marynatę.
Na to rybę.
I znowu marynata.
Pozaklejać i brzegi docisnąć widelcem.
Wsio wymazać roztrzepanym jajem.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Piec ok. 20 minut.


SMACZNEGO :)