czwartek, 28 kwietnia 2016

Zupa z bakłażana, papryki i pomidorów.



SKŁADNIKI:

bakłażan
2 - 3 pomidory
papryka żółta bądź czerwona bądź obie ;)
cebula
świeży tymianek
ząbek - dwa czosnku
olej bądź oliwa
sól (u mnie tylko morska) & pieprz 

WYKONANIE:
Bakłażana pozbawić pestek i pokroić na kawałki.
Posolić i na chwilę odstawić.
Cebulę  i papryki pokroić w kostkę.
Pomidora pozbawić skórki.Pokroić w kostkę.

Cebulę podsmażyć.

Dodać czosnek i  bakłażana.



Podsmażyć.

Dodać pomidora i paprykę.


Podsmażyć i poddusić pod przykryciem.

Dodać do rosołu.
Na sam koniec dodać tymianek. 

SMACZNEGO :D






środa, 20 kwietnia 2016

Frittata z brokułem i pomidorem


SKŁADNIKI:


brokuł
duży pomidor
cebula
4 jaja
3 łyżki mleka
2 łyżki mąki
żółty ser
sól, pieprz
bazylia
olej bądź oliwa


WYKONANIE:
Cebulę obrać i pokroić.
 Z pomidora ściągnąć skórkę.
Pokroić w kostkę.

Cebulę zeszklić.

Dodać pomidora i bazylię.



Posolić i popieprzyć(uwielbiam to słowo ;) ).
Brokuł umyć i podzielić na różyczki.
Gotować około 10 minut w osolonej wodzie.
Dodać do cebuli i pomidora.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem.
Na to dać cebulę z pomidorem i bazylią.
Brokuł.
Posypać startym serem.
Żółtka oddzielić od białek.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.
Ciągle ubijając dodać żółtka, mąką i mleko.
Posolić i popieprzyć.
Zmiksować.
Wylać na rzeczy w naczyniu.


Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Piec 20 - 30 minut.
Gotowe :)

SMACZNEGO :)


czwartek, 14 kwietnia 2016

Dżem z kiwi (bez cukru i fixów).

SKŁADNIKI:

kiwi (ile kto chce)
słodkie jabłko (na 8 sztuk kiwi jedno)

WYKONANIE:
 Na począrku jest bardzo kwaśne, ale z upływem czasu jest coraz słodsze.
Kiwi i jabłko obrać.


Pokroić.


Na dno garnka nalać odrobinę wody.
Wsypać kiwi i jabłko.
Wymieszać.
Gotować pod przykryciem ok. godziny co jakiś czas mieszając.

Odstawić na noc.
Na drugie dzień znowu około godziny.


Jak sprawdzić czy dżem jest już wystarczająco gęsty?:
Talerzyk włożyć na kilka minut do zamrażalki.
Wyjąć go i trochę dżemu na niego nalać.
Jeśli pozostanie "na miejscu", a nie rozpłynie się jest już oki.
Przelać do wyparzonych słoików.
Pasteryzować około 30 minut.


Wyciągnąć i odstawić do góry dnem.


Dlaczego do góry dnem?:
Jeśli nie pasteryzujemy dżemu to po napełnieniu i zakręceniu słoika powinniśmy (ale nie musimy odwrócić go na kilka minut do góry dnem. Ponieważ w niepasteryzowanym umytym, a nawet wyparzonym słoiku znajduje się wiele bakterii i drobnoustrojów, które powodują pleśnienie lub gnicie jedzenia, Jeśli odwrócimy słoik do góry dnem to powietrze pełne bakterii znajdujące się na górze słoika przed jego obróceniem musi przecisnąć się przez gęsty i gorący dżem pojedynczymi bąbelkami z powierzchni słoika będącej teraz na ole do góry do dna słoika, Podczas jego drogi ku górze, dzięki ciepłu powietrze samo się spasteryzuje sprawiając, że dżem zachowa trwałość przez dłuższy czas.

Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu do dwóch lat.
SMACZNEGO :)

wtorek, 5 kwietnia 2016

Herbata ze świeżej mięty z miodem i cytryną.


SKŁADNIKI:

kilka listków mięty.
dwie łyżeczki miodu
sok z cytryny (jak kto lubi)

WYKONANIE:
Miętę zalać wrzątkiem.
Jak ciut wystygnie dodać sok z cytryny i miód.