środa, 30 grudnia 2015

Kasza jaglana z kapustąi grzybami.

SKŁADNIKI:

kasz jaglana
grzyby suszone
kapusta kiszona
sól (u mnie tylko morska)

WYKONANIE:
Grzyby namaczamy dzień wcześniej.

Na drugi dzień odsączyć.
Pokroić w kostkę.
Podsmażyć na patelni.
 

Kapustę odcisnąć i drobno pokroić (jeśli jest bardzo kwaśna najpierw przepłukać).

Pokroić.

Zalać woda i gotować do miękkości.
Grzyby odsączyć i pokroić w kostkę.

Podsmażyć.

Kiedy kapusta będzie miękka dodać grzyby.

Gotować z 20 min.

Kaszę ugotować wg.przepisu.
Wsio wymieszać.

czwartek, 17 grudnia 2015

Nalewka śliwkowa.


SKŁADNIKI:

śliwki
śliwki suszone
wódka (u mnie szklanka, bo na spróbowanie)
cukier (100 gr)

WYKONANIE:
Śliwki umyć.

Pestki won.
Pokroić na małe kawałki.
Suszone pokroić na małe kawałki.


Zalać wódką.

Odstawić na miesiąc w ciemne miejsce.

Po miesiącu przecedzić.

Wódkę zlać np. do słoika.
Śliwki zasypać cukrem.

Odstawić na dwa tyg.


Po dwóch tygodniach zlać syrop cukrowy.



Połączyć z wódką.
Odstawić na miesiąc.
Po miesiącu przefiltrować.

Odstawić na pół roku.



piątek, 11 grudnia 2015

Placki z dyni.


SKŁADNIKI:

(u mnie)
450 gr dyni
szczypior z tym białym ;) dobrze by było gdyby cebulki były większe ja akurat nie miałam, więc dodałam ciut cebuli zwykłej.
ser feta
2 jajka
2 ząbki czosnku
bułka tarta (ok. 2 łyżek)
łyżeczka kurkumy
sól, pieprz, imbir  (po szczypcie)

WYKONANIE:
Dynię obrać i wywalić pestki.

Wymyć.

Szczypior pokroić.

Zmiksować razem z dynią.


Fetę zetrzeć na tarce.
Dodać do dyni.
Dodać jajka, bułkę i przyprawy.
Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Zrobić kotlety.
Smażyć na rozgrzanej oliwie po kilka minut z każdej strony.
 
Wsio ;)
 
SMACZNEGO :)