piątek, 27 listopada 2015

Zupa dyniowa z kaszą jaglaną.


SKŁADNIKI:
 (u mnie)
rosół
400 gr dyni
2 ziemniaki
czosnek (1-2 ząbki)
cebula,
sól, pieprz, imbir w proszku, kminek, curry, kurkuma
kasza jaglana (może być ryż)
oliwa

WYKONANIE:
Dynię obrać i ziemniaki  pokroić w kostkę.

Cebulę i czosnek pokroić w kostkę (oczywiście obrać najpierw ;)) i podsmażyć.

Dodać ziemniaki i dynię (można ten etap pominąć i od razu do rosołu). 

Dodać wsio do rosołu.
Dodać przyprawy (nie za dużo lepiej potem spróbować i jak coś doprawić).
Gotować ok 30 min. 

Zblendować.

Dodać ugotowaną kaszę.
 SMACZNEGO :D





poniedziałek, 23 listopada 2015

Dżem z dzikiej róży.


 SKŁADNIKI:
U mnie:
owoców dzikiej róży1800gr (czyli wydrążonych gdzieś z 1050 gr.)
 cukier (niecałe 2  szklanki róża przemrożona jest słodka)
litr wody
Opcjonalnie:
cukier wanilinowy

WYKONANIE:
Owoce jeśli nie są zbierane po przymrozkach to wsadzić do zamrażalki na dwa dni.
Umyć.
 Umieścić w garnku z grubym dnem i zalać wodą.

zagotować.
Gotować na niezbyt dużym ogniu, aż zmiękną i wchłoną większość wody. 
Utłuc różę na puree używając tłuczka do ziemniaków. 
Puree różane przetrzeć przez sitko.

Ja zrobiłam tak, że to co zostało na sitku zalałam znowu przegotowaną wodą wymieszałam i jeszcze raz przez sitko.
Dodać 3/4 szklanki cukru . 
Gotować na wolnym ogniu ok 20 min.
Odstawić na kilka godzin.
Znowu koło 20 min. podgotować.
Odstawić na noc.
Następnego dnia doprowadzić do wrzenia dodać resztę cukru.
Gotować na wolnym ogniu około 20 min.
Trzeba już ciągle mieszać, żeby się nie przypaliło.
Jeśli dżem już jest wystarczająco gęsty  przełożyć do wyparzonych słoików.

Jak sprawdzić czy dżem jest już wystarczająco gęsty?:
Talerzyk włożyć na kilka minut do zamrażalki.
Wyjąć go i trochę dżemu na niego nalać.
Jeśli pozostanie "na miejscu", a nie rozpłynie się jest już oki.


Odstawić do góry dnem.


Dlaczego do góry dnem?:
Jeśli nie pasteryzujemy dżemu to po napełnieniu i zakręceniu słoika powinniśmy (ale nie musimy odwrócić go na kilka minut do góry dnem. Ponieważ w niepasteryzowanym umytym, a nawet wyparzonym słoiku znajduje się wiele bakterii i drobnoustrojów, które powodują pleśnienie lub gnicie jedzenia, Jeśli odwrócimy słoik do góry dnem to powietrze pełne bakterii znajdujące się na górze słoika przed jego obróceniem musi przecisnąć się przez gęsty i gorący dżem pojedynczymi bąbelkami z powierzchni słoika będącej teraz na ole do góry do dna słoika, Podczas jego drogi ku górze, dzięki ciepłu powietrze samo się spasteryzuje sprawiając, że dżem zachowa trwałość przez dłuższy czas.

Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.







wtorek, 10 listopada 2015

Zupa ze szpinaku.


SKŁADNIKI:
szpinak (ile kto chce ;) u mnie 500 gr świeżego, jeśli mrożony to 250 gr.)
3-4 ziemniaki
cebula
imbir (łyżeczka startego)
olej bądź oliwa
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 


WYKONANIE:
Szpinak umyć.

Odcisnąć wodę (ale nie wsio niech zostanie lekko wilgotny)
Ziemniaki obrać i pokroić.
Ugotować w osolonej wodzie.
Na patelni zagrzać oliwę.
Dodać imbir.

Chwilę podsmażyć.
Dodać cebulę pokrojoną w kawałki.

Zeszklić.
Dodać szpinak.

Posolić.
Podsmażyć z 5 min.(szpinak smażony czy gotowany bardzo zmniejsza swoją objętość).

Do rosołu dodać ugotowane ziemniaki.

Do tego dodać szpinak.

Można zmiksować, ale mi się mikser zepsuł ;) (jeśli nie miksujemy to najlepiej przed smażeniem pokroić na kawałki).
Dodać czosnek.

Posolić, popieprzyć, dodać gałkę muszkatołową

Podgotować chwilę.
 
Gotowe :)
Smacznego :)

środa, 4 listopada 2015

Nalwka z jasnych winogron.




SKŁADNIKI:
U mnie tyle, bo na spróbowanie, ale wyszło dobre, więc następnym razem więcej :)
szklanka wódki
3 łyżki cukru
3,5 garści winogron
z dwa goździki
łyżeczka cynamonu.

WYKONANIE:
Winogrona wymyć i rozgnieść.


 Zagotować max. 10 min.

Przełożyć do słoja.
Zalać wódką.
Dodać cukier, goździki i cynamon.

Odstawić na miesiąc.
Potrząsać co jakiś czas.
Po miesiącu przetrzeć przez sito i przefiltrować.

Przelać do butelki.
Odstawić w chłodne miejsce.