czwartek, 29 października 2015

Zupa z jarmużu.

 SKŁADNIKI:
łyżka oliwy
cebula ząbek czosnki
4 - 5 ziemniaki
100- 200 g jarmużu (zależy jaki gar, no i jarmuż się "kurczy" podczas gotowania)
sól,pieprz

WYKONANIE:
Cebulę pokroić w kostkę.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Ziemniaki pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać oliwę.
Zeszklić na niej cebulę.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Podsmażyć.
Dodać ziemniaki.
Posolić.

Podsmażyć ok. 5 min. co chwila mieszając.
Dodać rosół.

Gotować pod przykryciem ok 20 min.
Jarmuż pokroić na kawałki i wywalić łodygi.
Na patelnię.
Posolić i podsmażyć.

Zalać szklanką wody.
Przykryć.
Poddusić

Smażenie i duszenie jarmużu można pominąć i pokrojony od razy do rosołu.
Dodać do zupy.
Podgotować z 10min.
Gotowe :)

Można zrobić krem,ale mi się blender popsuł ;)

SMACZNEGO :)











piątek, 23 października 2015

Napój z pietruszki - regenerująco - odchudzający.


SKŁADNIKI:

pęczek pietruszki
cytryna
woda(najlepiej mineralna, ale nie miałam dodałam przegotowaną i ostudzoną)
Opcjonalnie:
mały ogórek

łyżeczka siemienia lnianego


WYKONANIE:
Pietruszkę opłukać.
Posiekać i do blendera.

Opcjonalnie dodać umyty i obrany ogórek. 

Dodać wyciśnięty sok z cytryny.

Dodać wodę. 

Wymieszać.

Opcjonalnie:
Dodać siemię.

Wymieszać.

Napój najlepiej pić na czczo  przez 5 dni.
Można też wieczorem i też przez 5 dni.
Byle pory były w miarę stałe.
Po 5 dniach należy zrobić 10 dniową przerwę i powtórzyć.

 Napój z pietruszki oczyszcza organizm z toksyn i wspomaga pracę układu pokarmowego.  I wspomaga trawienie posiłków.

Działa antyseptycznie i zapobiega zakażeniom układu moczowego. Oczyszcza nerki i drogi moczowe.

Wpływa korzystnie na skórę ze względu na działanie przeciwzapalne i ochronne przed wolnymi rodnikami.

Właściwości lecznicze natka pietruszki zawdzięcza obecnym w niej składnikom:
– flawonoidom,
- olejkom eterycznym,
- aminokwasom,
- chlorofilowi , który  ma działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwzapalne. Zwalcza również katar, zapalenie zatok oraz nieprzyjemny zapach potu.
- beta karoten - silny przeciwutleniacz, który zapobiega chorobom oczu. Poprawia również odporność oraz chroni przed toksynami i komórkami rakowymi.
-kwas foliowy  – odgrywa ważną rolę w utrzymywaniu zdrowego układu krążenia. Wspomaga prawidłowe namnażanie się komórek i ich dojrzewanie oraz odgrywa ważną rolę w utrzymywaniu zdrowego układu krążenia. Wspomaga prawidłowe namnażanie się komórek i ich dojrzewanie.
- kwasy tłuszczowe,
- witaminom i solom mineralnym takim jak:
- B1, B2 - – która wspomaga układ nerwowy i syntezę DNA. i
C
- żelazo, magnez,  potas, mangan,
 Fluor i wapń – są bardzo korzystne przy rozwoju zębów i kości.,
 fosfor, miedź.
W pietruszce znajdziemy też takie witaminy jak prowitamina A (natka to jej bogate źródło), PP, K.
Aby uzupełnić niedobory żelaza, codziennie należy zjeść po pęczku natki pietruszki, w paru porcjach (jako dodatek do dań).

Zapobiega wystąpieniu anemii. Niedoborom witamin.

Pietruszka na odchudzanie zapobiega wzdęciom.Usprawnia trawienie oraz przyswajanie pokarmów.

Wzmacnia odporność.

Wzmacnia wzrok i cały organizm.

Pomaga leczyć kaszel, katar i przeziębienie.

Oczyszcza krew.

Natka to też bogate źródło błonnika: w 100 gramach jest go ok. 40 gramów.

Zmniejsza napięcie mięśni gładkich, usuwa nadmiar wody z organizmu.

Pomaga też w dolegliwościach wątrobowych, kamieniach moczowych, reumatyzmie, skąpomoczu, stanach nerwowości, wzdęciach, problemach z prostatą, zakażeniach, nieregularnych i bolesnych miesiączkach (poprzez działanie rozkurczowe), niestrawności, gorączce, a nawet w stanach nowotworowych.


Apigenina – związek z flawonoidów występujący w natce – może wspomagać leczenie raka piersi poprzez zmniejszanie się guzków.


http://sekrety-zdrowia.org/super-drink-dzieki-ktoremu-w-ciagu-tygodnia-stracisz-2-3-kg-bez-glodowek-i-bez-cwiczen/

poniedziałek, 19 października 2015

Kapuściak (bezmięsny).


SKŁADNIKI:

ok. 400 g kiszonej kapusty(wsio zależy od wielkości gara)
3/4 szklanki grzybów suszonych
2-3 ziemniaki
Opcjonalnie:
majeranek


WYKONANIE:
Grzyby dzień wcześniej namoczyć.

Kapustę odcisnąć i drobno pokroić (jeśli jest bardzo kwaśna najpierw przepłukać).



Dodać do rosołu.

Gotować z godzinę.
Ziemniaki obrać i ugotować.

Grzyby odsączyć i pokroić w kostkę.

Podsmażyć.

Kiedy kapusta będzie miękka dodać grzyby.

Gotować z 20 min.
Dodać ugotowane ziemniaki.

SMACZNEGO :)

piątek, 16 października 2015

Dżem z dynii i jabłek (bez cukru, fixów i innych śmieci).


SKŁADNIKI:
U mnie:

1 kd dyni
3 słodkie jabłka
cynamon 
WYKONANIE:

Można na raz z 1 do 1.4 godziny, aleja to "rozbiłam", bo ponoś dżemy tak lepiej robić ;)
Jabłka umyć.
Osuszyć.
Pokroić na części i wyciąć gniazda nasienne.
Skórkę zostawić.
Na dno garnka nalać wody z pół szklanki.
Dodać jabłka.
Gotować pod przykryciem z 30 min.

 Im dłużej się jabłka gotują tym są słodsze.
 Trzeba uważać, bo jabłka lubią pryskać. Ot takie hobby mają ;)
Odstawić do wystygnięcia bądź na noc.
Dynię umyć.
Wywalić pestki.

Pokroić na małe kawałki wraz ze skórką.

Dodać do jabłek.

Gotować ok 30 min też pod przykryciem.

Mieszać co jakiś czas drewnianą łyżką by się nie przypaliło.
Dodać cynamon wg.uznania.

Odstawić do wystygnięcia bądź na noc.
I podgotować jeszcze znowu z 30 min już bez pokrywki coby woda odparowała..
Jeśli zostały jakieś kawałki "potraktować" tłuczkiem ;)
 Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików.
 
Jak sprawdzić czy dżem jest już wystarczająco gęsty?:
Talerzyk włożyć na kilka minut do zamrażalki.
Wyjąć go i trochę dżemu na niego nalać.
Jeśli pozostanie "na miejscu", a nie rozpłynie się jest już oki.
 
Odstawić do góry dnem.


Dlaczego do góry dnem?:
Jeśli nie pasteryzujemy dżemu to po napełnieniu i zakręceniu słoika powinniśmy (ale nie musimy odwrócić go na kilka minut do góry dnem. Ponieważ w niepasteryzowanym umytym, a nawet wyparzonym słoiku znajduje się wiele bakterii i drobnoustrojów, które powodują pleśnienie lub gnicie jedzenia, Jeśli odwrócimy słoik do góry dnem to powietrze pełne bakterii znajdujące się na górze słoika przed jego obróceniem musi przecisnąć się przez gęsty i gorący dżem pojedynczymi bąbelkami z powierzchni słoika będącej teraz na ole do góry do dna słoika, Podczas jego drogi ku górze, dzięki ciepłu powietrze samo się spasteryzuje sprawiając, że dżem zachowa trwałość przez dłuższy czas.




czwartek, 15 października 2015

Dżem z dyni i guszek z dodatkiem imbiru i cynamonu.


SKŁADNIKI:

1 kg dyni
3 - 4- gruszki
cynamon do smaku
kawałek imbiru


WYKONANIE:

Można na raz z 1 do 1.5 godziny, aleja to "rozbiłam", bo ponoś dżemy tak lepiej robić ;)
Gruszki umyć.
Obrać.
Pokroić na części i wyciąć gniazda nasienne.
Na dno garnka nalać wody z pół szklanki.
Dodać gruszki.
Gotować pod przykryciem z 30 min.

Odstawić do wystygnięcia.
Dynię umyć.
Wywalić pestki.

Pokroić na małe kawałki wraz ze skórką.

Dodać do gruszek.

Gotować ok 30 min też pod przykryciem.

Trzeba często mieszać drewnianą łyżką by się nie przypaliło.
Dodać cynamon wg.uznania i starty na tarce imbir.

Podgotować z 30 min znowu.
Odstawić do wystygnięcia albo na noc.
I podgotować jeszcze znowu z 30 min już bez pokrywki coby woda odparowała..
Jeśli wszystko się nie "rozpadło" potraktować tłuczkiem ;)

Gotowy gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików.
Postawić do góry dnem.

Jak sprawdzić czy dżem jest już wystarczająco gęsty?:
Talerzyk włożyć na kilka minut do zamrażalki.
Wyjąć go i trochę dżemu na niego nalać.
Jeśli pozostanie "na miejscu", a nie rozpłynie się jest już oki.


Dlaczego do góry dnem?:
Jeśli nie pasteryzujemy dżemu to po napełnieniu i zakręceniu słoika powinniśmy (ale nie musimy odwrócić go na kilka minut do góry dnem. Ponieważ w niepasteryzowanym umytym, a nawet wyparzonym słoiku znajduje się wiele bakterii i drobnoustrojów, które powodują pleśnienie lub gnicie jedzenia, Jeśli odwrócimy słoik do góry dnem to powietrze pełne bakterii znajdujące się na górze słoika przed jego obróceniem musi przecisnąć się przez gęsty i gorący dżem pojedynczymi bąbelkami z powierzchni słoika będącej teraz na ole do góry do dna słoika, Podczas jego drogi ku górze, dzięki ciepłu powietrze samo się spasteryzuje sprawiając, że dżem zachowa trwałość przez dłuższy czas.