SKŁADNIKI:
rabarbar (ile kto chce :))
truskawki (też ile kto chce ;))
cukier (na kg rabarbaru i truskawek (50/50) to około szklanki cukru)
WYKONANIE:
Rabarbar obciąć końcówki.
Pokroić w kostkę.
Wrzucić do garnka.
Wymyć.
Odsączyć na sitku.
Z truskawek usunąć szczypułki.
Umyć.
Dodać do rabarbaru.
Dodać cukier.
Wymieszać.
Odstawić (najlepiej na noc).
Po tym czasie postawić na ogień.
Zagotować i zmieniejszyć ogień.
Gotować godzinę do zgęstnienia mieszając od czasu do czasu.
Jak sprawdzić czy dżem jest już wystarczająco gęsty?:
Talerzyk włożyć na kilka minut do zamrażalki.
Wyjąć go i trochę dżemu na niego nalać.
Jeśli pozostanie "na miejscu", a nie rozpłynie się jest już oki.
Talerzyk włożyć na kilka minut do zamrażalki.
Wyjąć go i trochę dżemu na niego nalać.
Jeśli pozostanie "na miejscu", a nie rozpłynie się jest już oki.
Jeszcze gorący dżem przełożyć do słoików.
Położyć do góry dnem.
Dlaczego do góry dnem?:
Jeśli nie pasteryzujemy dżemu to po napełnieniu i zakręceniu słoika powinniśmy (ale nie musimy odwrócić go na kilka minut do góry dnem. Ponieważ w niepasteryzowanym umytym, a nawet wyparzonym słoiku znajduje się wiele bakterii i drobnoustrojów, które powodują pleśnienie lub gnicie jedzenia, Jeśli odwrócimy słoik do góry dnem to powietrze pełne bakterii znajdujące się na górze słoika przed jego obróceniem musi przecisnąć się przez gęsty i gorący dżem pojedynczymi bąbelkami z powierzchni słoika będącej teraz na ole do góry do dna słoika, Podczas jego drogi ku górze, dzięki ciepłu powietrze samo się spasteryzuje sprawiając, że dżem zachowa trwałość przez dłuższy czas.