piątek, 26 września 2014

Napar z cynamonu


SKŁADNIKI:

cynamon
cytryna


opcjonalnie:

miód lub cukier


1-2 goździki


WYKONANIE:
Łyżeczkę cynamonu zalać gorącą wodą.

 Doprawić cytryną i cukrem do smaku.


czwartek, 25 września 2014

Sól ziołowa.


SKŁADNIKI: (wszystkie sproszkowane)

  sól morska (bo ja tylko takiej używam)
 czerwona papryka ostra i słodka
kminek
czosnek
rozmaryn
oregano
bazylia



wtorek, 23 września 2014

Domowe musli


SKŁADNIKI:
(u mnie tym razem)
Orzechy:
nerkowce
laskowe
migdały
pestki dyni  
oraz

Sypkie:

sezam
siemię lniane
wiórki kokosowe

Suszone owoce:

morele
rodzynki
żurawina
śliwki
daktyle
ananas

Płatki:

żytnie
jęczmienne
 A skoro już tyle to i cynamon, bo też tu jest :) cynamon po raz drugi ;)

WYKONANIE:
Z migdałów ściągamy skórkę.
Czyli zalewamy wrzątkiem i chwilę odczekujemy. 

Wsie orzechy do moździerza i "utłuc" ;) (ja nie mam moździerza, więc młotkiem ;) )
Na patelnię.
Dodać siemię i sezam.
Podprażyć.

Owoce pokroić w mniejsze kawałki.
Wsio do miski czy jakiegoś pojemnika.
Dodać wiórki.
Dodać orzech w miodzie.
Dodać orzechy i płatki.
Wymieszać.
 Jak jest tego za dużo to do słoika "na potem"
Można jeść czy z mlekiem, czy maślanką czy kefirem lub jogurtem.
Jak ktoś lubi słodkie to miodu dodać.

Orzechy w miodzie i cinamonie.


Dziś orzechy na słodko :)
Miałam zrobić w samym miodzie, ale że ostatnio mam manię cynamonu ;) (dodaje wszędzie kawy itd. ;)) to tu też dodałam.

SKŁADNIKI:
Orzechy mogą być nerkowce czy jakieś inne.
U mnie włoskie.
Miód (łyżka - dwie).
Cynamon (2 łyżki)

WYKONANIE:
Orzechy wrzucić na patelnie (najpierw połamać na mniejsze kawałki).
 Prażyć je do momentu, aż się delikatnie zarumienią. 

Miód i cynamon (ja chwilę w mikroweli miód podgrzałam, bo był zbrylowany). 



Zalewamy tym orzechy.
Podsmażyć ciągle mieszając. 

Kiedy sos równomiernie oblepi wszystkie orzechy przełożyć je talerz/papier śniadaniowy.

Poczekać aż ostygną
 Rozdzielić.
Już ;)
Właściwości cynamonu: http://www.ekologia.pl/kobieta/uroda/cynamon-to-nie-tylko-kuchenna-przyprawa-jak-jeszcze-mozna-go-wykorzystac,15809.html

piątek, 19 września 2014

Orzechy w miodzie na ostro.


SKŁADNIKI:

Orzechy włoskie (można też zrobić mieszankę z nerkowców itd.)
2-3 łyżki miodu
Po jednej łyżce papryki ostrej
papryki słodkiej
chilli
pieprzu

WYKONANIE:
Orzechy wrzucić na patelnie (najpierw połamać na mniejsze kawałki).
 Prażyć je do momentu, aż się delikatnie zarumienią. 

Miód i przyprawy mieszamy (ja chwilę w mikroweli miód podgrzałam, bo był zbrylowany). 


Zalewamy tym orzechy.
Podsmażyć ciągle mieszając. 

Kiedy sos równomiernie oblepi wszystkie orzechy przełożyć je talerz/papier śniadaniowy. 

Poczekać aż ostygną
 Rozdzielić.
Już ;)

czwartek, 18 września 2014

"Herbata" z żurawiny.



SKŁADNIKI:
żurawina ok. 200 gr.
2 litry wody                        
cynamon  (można sypki wg uznania, albo kora 2 kawałki)
1 cytryna
1 pomarańcza
6 - 8 goździków

Opcjonalnie

cukier (wg. uznania)
miód (wg. uznania)
       



WYKONANIE:
Gotować żurawinę (w wodzie ;) ) ok. 30 minut.

Z cytryny i pomarańczy wycisnąć sok.


Wleć go do garnka z żurawiną.
 Dodać goździki i cynamon.

 Przykryć i parzyć przez 1 godzinę.

Odcedzić.



Odcedzoną żurawinę zmiksowałam i będzie albo na tosty, albo do twarożku.











czwartek, 4 września 2014

Sok z pietruszki.


SKŁADNIKI:

duży pęczek pietruszki  
cytryna
ok litr wody (przegotowana i ostudzona)
cukier bądź miód wg uznania

WYKONANIE:
Natkę pietruszki zmiksować (razem z gałązkami).

 Dodać obraną cytrynę (powyciągać pestki) i cukier. 
 
Zmiksować.

Stopniowo dodawać wodę. 

Dalej miksować. 
Przecedzić.

Smacznego! :)