piątek, 25 kwietnia 2014

Placki warzywne

Wygląda jak buraczane, ale smakuje inaczej.
Po ostatnich szaleństwach w kuchni pozostały mi rzeczy i zrobiłam z nich placki.
Można też inne warzywa czy mniej.
Ot kto to ma ;)
u mnie:

SKŁADNIKI:

Całe:
por, 
burak
ząbek czosnku

Po kawałku:
seler,
brokuł
cukinia
cebula

Przyprawy:
chilli
papryka słodka
curry
sól (u mnie zawsze morska :D)

Oraz:
 jajo
mąka
olej bądź oliwa

WYKONANIE:
Ciut pomieszałam kolejność, ale to nic nie znaczy ;)
Buraka, seler i brokuła ugotować.

Zetrzeć na tarce.

Pora pokroić na małe kawałki.

Cukinię obrać i zetrzeć na tarce.

Cebulę obrać i zetrzeć na tarce.

 Czosnek obrac i przecisnąć przez praskę.

Dodać przyprawy.

Dodać jajo i mąkę (4 łyżki). (jak więcej rzeczy to dwa jaja i więcej mąki)

Smażyć na rozgrzanej oliwie.



sobota, 19 kwietnia 2014

Wieniec drożdżowy (francusko ciastowy ;) ) z "szarlotką"


SKŁADNIKI:
Ciasto drożdżowe bądź francuskie (jako, żem leń śmierdzący kupiłam gotowe ;) )
3-4 jabłka
 Łyżka cukru
Łyżka miodu
2 łyżki wody
łyżeczka przyprawy do piernika
3-4 łyżeczki cynamonu, z reszta jak kto lubi :)
wanilia, bądź cukier z prawdziwą wanilią bądź ekstrakt
pół cytryny

 Opcjonalnie
rodzynki,
wiórki migdałowe do posypania

WYKONANIE:
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki.


Przyprawy z wodą, cukrem i miodem zagotowujemy.


Wsadzamy do tego jabłka.

Smażymy aż jabłka zmiękną, a woda się zredukuje.

Ciasto rozwinąć i naciąć po bokach co 1 - 1,5 cm.

Na środek wyłożyć podstygnięte jabłka.
Zawijać raz kawałek z lewej, a raz z prawej.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Piec 25-30 minut.


SMACZNEGO :)




piątek, 18 kwietnia 2014

Zupa brokułowo cukiniowa.


SKŁADNIKI:


cebula
 2 ząbki czosnku
ziemniak
1/3 brokułu
1/2 cukinii
litr bulionu warzywnego
75 g sera feta

WYKONANIE:
Cebule pokroić w kostkę i zeszklić.

Czosnek pokroić.

Dodać do cebuli.
Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę.
Dodać do czosnki i cebuli.
Podsmażać przez 3 minuty.

Cukinię obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
Brokuła podzielić na różyczki


Łodygę obrać i pokroić w kostki.
Wrzucić pokrojone warzywa do rondla i zalać rosołem.
Gotować do miękkości.
Wymieszać z serem feta.
Zmiksować blenderem na gładki krem. 

wtorek, 8 kwietnia 2014

Zupa z sałaty


SKŁADNIKI:
    marchewka
   2 gałązki natki pietruszki
    kawałek selera
   1/2 niedużej cebulki
   1 liść laurowy
   1 główkę sałaty
   3-4 łyżki słodkiej śmietany
   4 listki bazylii (nie miałam świeżej dałam łyżeczkę suszonej)
   gałka muszkatołowa do smaku
  sól

WYKONANIE:
    Marchew, cebulę i seler pokroić w drobną kostkę. 


Sałatę dokładnie opłukać. 
Do garnka dać marchew, seler, cebulę, liście natki, listek laurowy,
gałkę muszkatołową, listki bazylii (albo dosypać suszonej)
Wlać wody tak by zakryła warzywa.  
 Gotować aż warzywa zmiękną.
Wlać bulion lub rosół. 
Dodać sałatę.

 Gotować 1 minutę.
Miksować na gładki krem.
Dodać śmietanę.
 Ewentualnie jeszcze sól do smaku,
Zupę doprowadzić do wrzenia.