poniedziałek, 30 grudnia 2013

Cider sposób nr 1


SKŁADNIKI:
Są to proporcje na około 2 litry (robione na próbę)
z 2 kg jabłek wychodzi około litra soku.

3 kg jabłek (najlepiej 3 różne rodzaje z czego 2 kg słodkie, a 1 kwaśny)
 0,5 kg cukru
woda ;) 
Najlepsza proporcja jabłek to: 30% kwaśnie, a 70% słodkie

Opcjonalnie:
kilka goździków
cynamon
WYKONAN IE:
Jabłka umyć.
Wyciąć "środek", ale skórki pozostawić.
I do sokowirówki.
W wyniku wirowania otrzymamy sok i pianę, która po zakończeniu fermentacji opadnie. 
Wodę wymieszać z cukrem by się rozpuścił.
Do gąsiora wlać sok i wodę w proporcjach: 80% soku + 20% wody.

Opcjonalnie
Dodać goździki i cynamon czy imbir.


Czekać ok. 3 do 6 tygodni.
W tym czasie możemy obserwować "szaleństwa" w rurce.  Omawiana wcześniej piana opada na dno.
Napój jest gotowy.
Przecedzić.


 Rozlać do butelek.
Odstawić w ciemne miejsce na jakiś czas.
Ale już teraz można pić.



Jeśli chcemy, żeby był gazowany to do każdej butelki dodać pół łyżeczki cukru.

Ten zabieg wytworzy gaz ale cydr powinien wtedy stać jeszcze ok. tygodnia w cieple,
Potem piwnica na kilka tygodni (albo ciemne miejsce) … ale tak naprawdę już przy zlewaniu cydr nadaje się do picia… dojrzały jest lepszy ale „da się”

    wtorek, 10 grudnia 2013

    Kapusta zasmażana

    SKŁADNIKI:
    Kapusta kiszona (nie podaję ile, bo to ile kto chce tego)
    1/2 cebule (na 1 kg kapuchy 2)
    Ziele angielskie (3/4 ziarenka)
    Liść laurowy (kilka listków) 
    Kminek
    Mąka

    WYKONANIE:
    Kapustę kiszoną płuczemy.
    Kroimy.
     W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną kapustę.
    Podsmażamy ją do czasu ,aż poszczególne ''nitki'' kapusty zrobią się ciemno-brązowe.
     Gdy kapusta będzie rumiano-brązowa dolewamy wodę tak aby ją lekko zakryła.
    Dodajemy listki laurowe, ziarenka ziela i kminek.
    Dusimy  bez przykrycia do momentu aż woda wyparuje.
     Na patelni rozgrzewamy podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebule.
    Gdy cebula się przyrumieni dodajemy trochę mąki i mieszamy w celu uzyskania jednolitej zasmażki.
    Zasmażkę dodajemy do kapusty i mieszamy.
    Przyprawiamy pieprzem
    Mieszamy.