środa, 30 października 2013

Faszerowane pieczarki



SKŁADNIKI:
Pieczarki (ile kto chce ;) )
Cebula (na 16 z pół)
Ser żółty wg uznania.
Jajo
Bułka tarta
Odrobina mleka
Przyprawy (u mnie)
Sól, papryka ostra, kurkuma, curry
Olej bądź oliwa

WYKONANIE:
    Pieczarki umyć i obrać.
Wykroić z nich nogi, będą one potrzebne do farszu.
 Nogi pieczarkowe i cebulę pokroić na drobną kostkę.


 Usmażyć na patelni z odrobiną soli aż pieczarki i cebula zrobią się lekko złote.


Dodać po szczypcie przypraw.
Wymieszać.

Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Dodać do pieczarek i cebuli gdy wystygną.

Wymieszać.
Roztrzepać jajo z odrobiną mleka i przyprawami (też po szczypcie).

Napełnić farszem kapelusze dociskając, by farsz mocno się trzymał.

Zanurzyć kapelusze w roztrzepanym jajku.
 Obtoczyć w bułce tartej.

Smażyć do zezłocenia po dwóch stronach.




 

środa, 9 października 2013

Ryba w cieście francuskim


SKŁADNIKI:
Ryba:

 ryba filet (ile to kto ile chce zjeść ;) )
 ciasto francuskie
jajo
 sól 

Sos:
pomidor
dwa ząbki czosnku
kawałek żółtego sera
bazylia wg. uznania
oregano wg.uznania
(to są składniki na jeden filet)
sól, pieprz

WYKONANIE: 


Sos
Pomidory (bez skórki :zdejmowanie skórki) pokroić na małe kawałki.
Dać do garnka z małą ilością oliwy.
Podgotować. 
Gotując rozgniatać. 

Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy.

  Dobrze wymieszać.
Chwilę jeszcze podgotować.Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Dodać do pomidorów.

Wymieszać.
Ryba
Rybę posolić i odsączyć na ręczniku papierowym by nie miała wody.
Z ciasta francuskiego powycinać prostokąty w zależności jak duże chce się mieć danie.
Na połowę każdego prostokąta nałożyć sos.
Na to położyć rybę.
Na rybę znowu sos.
Nakryć drugą połową ciasta. 
 Zlepić ciasto z każdej strony.
Docisnąć widelcem. 

Ponacinać. 

Posmarować roztrzepanym jajkiem.
Wyłożyć na blachę. 
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.
Zapiekać rybę 10 minut.
Podnieść temperaturę do 200 stopni.
Zapiekać 20 minut. 
  Na złoty kolor.

wtorek, 8 października 2013

Kompot z żurawiny

SKŁADNIKI:
0,5 kg  żurawiny
3 l wody
ok. 1 szklanka cukru
 goździki
 cynamon
 cytryna (można zastąpić pomarańczą)



WYKONANIE:
Owoce żurawiny przepłukać.

Przesypać do garnka.
  Nalać tyle wody, aby żurawina była całkowicie przykryta.

Gotować do czasu, aż sok lekko zgęstnieje.
Dodać przyprawy.

  Gotować do momentu aż żurawina popęka i puści sok. 

Garnek zestawić z ognia i przelać lub przetrzeć przez sito.
Następnie dolać resztę przegotowanej wody.
Dodać zgniecione owoce i cukier i jeszcze raz chwilę podgotować.
 

Przelać do wyparzonych słoików.
Pasteryzować 15 minut.

Wyciągnąć i obrócić 'do góry nogami" BY SIĘ ZASSAŁO.

środa, 2 października 2013

Placki z cukinii, pora i grzybów

SKŁADNIKI:

cukinia
biała część pora
2 ząbki czosnku
ok. 5 ogórków kiszonych
1 cebula
grzyby
1 jajko
2-3 łyżki mąki
 bazylia z pół garści
sól, pieprz 
olej bądź oliwa do smażenia (u mnie zawsze oliwa, bo zdrowiej :))


Opcjonalnie:

ok 4 ogórki kiszone
 
 
WYKONANIE:

Cukinię obrać.

Wyciąć nasiona.

Zetrzeć na tartce o grubych oczkach.

Posolić.
Odstawić na pól godziny aż puści sok ,który należy odcisnąć
 i wylać.
Grzyby namoczyć pół godziny. 
Drobno pokroić.
Podsmażyć.
 
Por pokroić na cienkie talarki.   

Cebulę zetrzeć na tarce o małych oczkach. 

Opcjonalnie:
Ogórki  ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Wszystko wymieszać.




Dodać jajko, mąkę i przyprawy. 




Na rozgrzany tłuszcz układać łyżką małe placki.
 Smażyć z obydwóch stron.



Dobrze smakuje z sosem czosnkowym.