poniedziałek, 29 lipca 2013

Kawa mrożona vol.2 taka najprostsza ;)

SKŁADNIKI:
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
ciut wrzątku (tak by kawę rozpuścić)
mleko sojowe waniliowe

WYKONANIE:
Kawę wsypać do kubka i zalać wrzątkiem.
Ostudzić.
Dolać mleka.

Można też użyć zwykłe mleko i dodać cukier wanilinowy, ale nie jest to takie dobre ;)

środa, 24 lipca 2013

Kompot malinowy

SKŁADNIKI:
maliny (nie powiem ile, bo to zależy ile chcemy zrobić :) )
cukier
woda ;)

WYKONANIE:
Słoiki wyparzamy.

Maliny myjemy.

Wsypujemy do słoików (niby ponad połowa, ale jak kto lubi ja tam lubię mniej ;) )
Zasypujemy około 2 łyżkami cukru (tu też zależy jak kto lubi).

Jeśli po otwarciu kompotu będzie za słodki można rozcieńczyć wodą, a jak niezbyt słodki dosłodzić.
Odstawić na jakiś czas by maliny puściły soki.
Zalać wrzątkiem.
Pasteryzować 20 minut.

Wyciągnąć i odstawić do góry nogami by się zassało.

Po wystygnięciu schować najlepiej w ciemne miejsce.

środa, 10 lipca 2013

Kompot jagodowy

SKŁADNIKI:
jagody
cukier 
woda ;)

WYKONANIE:
Słoiki wyparzamy.

Suszymy.
Jagody myjemy.

Wkładamy do słoików.
Zasypujemy ok 2 łyżkami cukru (jeśli po otwarciu kompot będzie za słodki rozcieńczyć można).

Na jakiś czas odstawiamy wtedy owoce puszczą soki.
Gotujemy wodę.
Zalewamy słoiki z owocami (nie do pełna)
Pasteryzujemy 15-20 min.
Wyciągamy słoiki i stawiamy "do góry nogami", żeby się zassały.  

niedziela, 7 lipca 2013

Piwo grzane vol. 3 ;) czyli odsłona 3 :)

SKŁADNIKI:
0,5 l jasnego piwa
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka kardemonu
wyciśnięty sok z pół cytryny


WYKONANIE:

Piwo (niecałą puszkę) nalać delikatnie, po ściankach do garnka, tak żeby spieniło minimalnie.
Dać na mały ogień.
 Do kufla dać dwie łyżeczki miodu. 

Wsypać kardemon.

Wycisnąć cytrynę 


Zalać całość resztką piwa.
Dokładnie wymieszać. 
Podgrzane piwo wlać do kufla.
Przed wypiciem zamieszać.

piątek, 5 lipca 2013

Wyparzanie słoików

SPOSÓB 1:
Do każdego nalać trochę wrzątku, pomajtać nim, żeby dotarł mniej więcej w każde miejsce.
Na chwilę postawić "do góry nogami"
Wylać. 
Wysuszyć słoiki. 

SPOSÓB 2:
Nalać do każdego trochę wody ( nie wrzątku).
 Wstawić do kuchenki mikrofalowej. 
Nastawić na maksa na dwie minuty. 
Wylać gorącą wodę. 
Wysuszyć słoiki.

czwartek, 4 lipca 2013

Kompot miętowo rabarbarowy


SKŁADNIKI:
Woda (u mnie 3 litry)
Rabarbar

Cukier wanilinowy

Cukier (ja dałam na 3 litry 5 łyżek)

Świeża mięta,

Sok z pół cytryny.
Opcjonalnie:
imbir(dałam do 2 z 4 słoików)

WYKONANIE:

Rabarbar myjemy i obieramy. 
 Kroimy na mniejsze kawałki.

Wrzucamy do garnka. 

Wsypujemy cukier waniliowy.


Dodajemy kilka listków mięty.

Słodzimy. 

 Zalewamy wodą.

Gotujemy ok.10-15 min. 

Kompot przecedzamy . 
 
 Następnie wyciskamy sok z cytryny. 

 Dosładzamy do smaku . 

Pasteryzujemy ok.15 min. 

Opcjonalnie:
imbir pokroić w kosteczkę 
 dodać już do słoika.

wtorek, 2 lipca 2013

Ogórki w zalewie musztardowej


SKŁADNIKI
  Ogórki:

ogórki gruntowe (nie podam ilości, bo zależy ile mamy słoików)
koper
ziele angielskie
pieprz
czosnek
chrzan
 


Opcjonalnie:
gorczyca
liść laurowy 
kolendra

Zalewa
Jest to ilość na 3 słoiki litrowe.
7 szklanek wody
 szklanka octu
 szklanka cukru
3 łyżki soli
3 łyżki musztardy


 WYKONANIE:
Na dno wyparzonych słoików dać świeży koper.
Starty albo pokrojony w kosteczkę chrzan.
Kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego.
Pokrojony czosnek.
Na to kłaść wymyte ogórki. 

Opcjonalnie:
Kilka ziarenek gorczycy
Kilka ziarenek kolendry
Kawałek liścia laurowego 
Na to kłaść wymyte ogórki z obciętymi "ogonkami". 
 

Zalewa:
Zagotować i zalać ogórki.
Pasteryzować ok. 5 min.
Słoiki ustawić do góry dnem.