piątek, 28 czerwca 2013

Wino grzane vol.2


SKŁADNIKI:
szczypta imbiru
łyżeczka cynamonu
łyżeczka goździków
startą skórkę pomarańczową (albo wyciśnięty sok z 1/2 pomarańczy)
3-4 łyżki miodu
trochę soku z cytryny
1/2 łyżeczki kardamonu
 Jeśli chodzi o przyprawy to lepsze są te w kawałku (imbir, gałka, cynamon, ...) ale jeśli nie mamy to mogą być z paczki.

Jeśli ktoś lubi ostrzejsze (jak ja ;)) to więcej przypraw. (ja dałam dwa razy więcej ;))

WYKONANIE:
Wino podgrzać. 
Grzańców nie wolno gotować!  
Jest to bardzo ważne, ponieważ podczas wrzenia następuje proces utraty np. unikalnego aromatu wina.

 Najlepiej , gdy poszczególne składniki zostaną podgrzane osobno.
Połączyć produkty niealkoholowe (przyprawy, można to zrobić dzień wcześniej)






a później dodać je do wina .
 Grzańce można podgrzewać w mikrofalówce.

piątek, 21 czerwca 2013

Wino grzane vol.1


Piwo już było czas na wino :D

SKŁADNIKI:
Butelka wina (podobno lepiej wytrawne wtedy dosładzamy, ale może być słodkie)
łyżeczkę gałki muszkatałowej
łyżeczka imbiru
łyżeczka cynamonu
łyżeczka goździków
3-4 łyżki miodu
łyżeczka kardemonu
Jeśli mamy wino wytrawne to dodać z 10 dg cukru
Jeśli chodzi o przyprawy to lepsze są te w kawałku (imbir, gałka, cynamon, ...) ale jeśli nie mamy to mogą być z paczki.

Jeśli ktoś lubi ostrzejsze (jak ja ;)) to więcej przypraw. (ja dałam dwa razy więcej ;))

WYKONANIE:
Wino podgrzać. 
Grzańców nie wolno gotować!  
Jest to bardzo ważne, ponieważ podczas wrzenia następuje proces utraty np. unikalnego aromatu wina.

Najlepiej , gdy poszczególne składniki zostaną podgrzane osobno.

Połączyć produkty niealkoholowe (przyprawy)


a później dodać je do wina (można to zrobić dzień wcześniej).


 Grzańce można podgrzewać w mikrofalówce.

czwartek, 20 czerwca 2013

Kompot rabarbarowy na 3 sposoby


SKŁADNIKI:
1. Rabarbar
Cukier
Goździki (z 2/3 na słoik)
Imbir

2. Rabarbar
Cukier
Goździki (z 2/3 na słoik)

3. Rabarbar
Cukier
Cytryna (na słoik wycisnąć z pół)



A można i wsio na raz ;)

WYKONANIE:
Rabarbar umyć i pokroić w 1 cm kawałki.

Napełnić słoiki.

Imbir obrać i albo zetrzeć na tarce albo pokroić w małą kosteczkę.
Należy pamiętać, że imbir jest ostrą przyprawą i nie należy go dużo dać. No chyba, że się lubi ;)

Dać dodatki.

Jeśli robimy wersję 3 dodajemy sok z cytryny.

Dodać 2 łyżki cukru (wersja 1 i 2).

Dodać 3 łyżki cukru wersja 3

Zalać wodą przegotowaną, ale już nie gorącą.


Zakręcić i pasteryzować  - od chwili zagotowania 15 minut.

Po wyciągnięciu postawić do góry dnem, żeby się zassało.


 Jeżeli po otwarciu kompot będzie za słodki wystarczy dolać wody, jeżeli z kolei będzie za mało słodki to dosypujemy cukru.

wtorek, 18 czerwca 2013

Imbirowo cynamonowa kawa


SKŁADNIKI:

Mleko - 200 ml
Miód- pół łyżki
Cynamon - szczypta
Kakao- 1 łyżeczka
Kawa rozpuszczalna -1  łyżeczka
Imbir - szczypta

WYKONANIE:
 Do mleka dodać miód, cynamon, imbir- zagotować.
Na koniec dodać kakao
 i wymieszać.
Kawę wsypać do kubka i zalać 1/3 (nawet mniej) wrzątku.
 To zalać gotowym mlekiem.

poniedziałek, 17 czerwca 2013

Zupa cebulowa


SKŁADNIKI:
4-6 dużych cebul
łyżka masła
olej do smażenia
  2 łyżki mąki (aby zagęścić jeśli ktoś chce)
ząbek czosnku
czubata łyżka tymianku
litr  rosołu
sól

Opcjonalnie:
pieprz

Opcjonalnie:
 pół szklanki białego, wytrawnego wina


Dodatek do zupy: 

 kromki chleba
 żółty ser

WYKONANIE:
Ugotować rosół: tutaj przepis 
Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Masło i oliwę rozpuszczamy na patelni.

  Na tym podsmażyć cebulę aż będzie  złoto-brązowa. 
 Cebula nie może być jedynie zeszklona, ale też nie przypalona.
 Powinna mieć ładny, karmelowy kolor- smażenie potrwa ok.30 minut.
Jeśli chcemy aby zupa była bardziej gęsta należy posypać cebulę mąką i wymieszać.
 Dodać wyciśnięty ząbek czosnku

oraz trochę soli i tymianek.
Opcjonalnie:
  Dodać białe wino. Gotować 1 minutę.

Dodać rosół i gotować zupę jeszcze przez około 30 minut na wolnym ogniu.
Opcja 1:
 Pod koniec gotowania do zupy dodać żółty ser i dokładnie wymieszać.
Opcja 2:
Można też ser zapiec na grzankach (np z 10 min. w piekarniku, ale mi się nie chciało i na patelni zrobiłam ;) )

i potem dodać do zupy.








niedziela, 16 czerwca 2013

Makowe kokosanki


SKŁADNIKI:
50 gr wiórków kokosowych (więcej niż 1/3 szklanki, ale mniej niż 1/2 ;))
40 gr maku (4 łyżki)
mniej niż 1/2 szklanki cukru
1/3 kostki margaryny
białko z 2 jaj
ok pół szklanki mąki

WYKONANIE:
Białko ubić
Margarynę rozpuścić i ostudzić
 Resztę składników wymieszać.



Dodać ostudzoną margarynę.

Wymieszać
Nagrzać piekarnik do 180 stopni
Z ciasta formować kulki.
Kłaść na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Piec 15 minut