Blog ma swoją stronę na facebooku. Jeśli ktoś chce może polubić :D
https://www.facebook.com/kulinarne.szalenstwa?ref=hl
czwartek, 28 lutego 2013
wtorek, 26 lutego 2013
Gulasz
wołowina wg uznania
cebula
marchewka
grzyby suszone (z 3 lub 4)(mogą być pieczarki)
czosnek: 1/2 ząbki
cebula
marchewka
grzyby suszone (z 3 lub 4)(mogą być pieczarki)
czosnek: 1/2 ząbki
por
papryka
mąka do zagęszczenia sosu, chociaż (jak długoooo się robi) sos zgęstnieje bez dodawania czegokolwiek
mąka do zagęszczenia sosu, chociaż (jak długoooo się robi) sos zgęstnieje bez dodawania czegokolwiek
sól,
pieprz,
papryka słodka i ostra
gałka muszkatałowa
gałka muszkatałowa
majeranek
ziele angielskie,
kolendra,
rozmaryn,
tymianek
można też dodać liść laurowy, ja nie miałam, więc nie dodałam ;) lub jeszcze inne zioła jak się chce.
można też dodać liść laurowy, ja nie miałam, więc nie dodałam ;) lub jeszcze inne zioła jak się chce.
WYKONANIE:
Mięso kroimy na kawałki (chyba, że już gotowe się kupi to po co ;))
Doprawiamy solą i pieprzem (ponoć nie trzeba, ale ja tak lubię sobie popieprzyć ;) )
Można obtoczyć w mące od razu sos będzie gęściejszy.
Można obtoczyć w mące od razu sos będzie gęściejszy.
Rozgrzewamy ciutkę oleju czy oliwy w garnku.
Cebulę kroimy w krążki (ja się zapomniałam i też pokroiłam w kostkę ;) ).
Pół zeszkliłam, pół zostawiłam, ale jak kto chce można ;)
Wrzucamy do mięsa.
Dodajemy posiekany w kostkę czosnek.
Podsmażamy (jak się tak ciutkę przypali to sosik lepszy ;) )
Powinno się dusić z 2/3 godziny, ale że ja w gorącej wodzie kąpana i nerwus, choleryk itd. to zrobiłam w szybkowarze. Wtedy z 30 minut.
Dobry gulasz zależy od czasu duszenia.
Grzyby połamać suche trudno się kroi ;)
Z godzinkę je moczymy w wodzie.
Warzywa kroimy
Grzyby połamać suche trudno się kroi ;)
Z godzinkę je moczymy w wodzie.
Warzywa kroimy
Dusimy do miękkości pod przykryciem (na małym ogniu).
Jak sos za rzadki zagęszczamy go mąką.
Chociaż to ponoć profanacja ;) mi się na szczęście udaje dobry sos robić :D
Chociaż to ponoć profanacja ;) mi się na szczęście udaje dobry sos robić :D
Do gulaszu mogą być kluski (ale mi się nie chciało robić ;))
, kasza czy makaron (najlepiej świderki, ale nie miałam, a co miałam trza było wykorzystać ;)).
Niestety tym razem mi się mięso rozpadło (chyba jednak za długo dusiłam ;) ) ale trudno ;)
Czytałam, że dobry jest też z miętą, ale jakoś się bałam dodać ;)
Niestety tym razem mi się mięso rozpadło (chyba jednak za długo dusiłam ;) ) ale trudno ;)
Czytałam, że dobry jest też z miętą, ale jakoś się bałam dodać ;)
piątek, 22 lutego 2013
Sos pieczarkowy
SKŁADNIKI
Pieczarki wg uznania
Śmietana wg uznania
1 mała cebula
sól
Oliwa (niby lepiej na maśle, ale ja nigdy nie mam ;) )
WYKONANIA:
Oczyszczone pieczarki pokroić i mocno podsmażyć na oliwie bądź maśle.
Cebulę pokroić w kostkę.
Dodać do pieczarek i dalej podsmażać mieszając od czasu do czasu.
Wlać wodę i dusić pod przykryciem około 20 minut.
Posolić do smaku.
Sos zagęszczamy śmietaną.
Jeżeli sos jest zbyt rzadki można zagęścić odrobiną mąki.
Cebulę pokroić w kostkę.
Dodać do pieczarek i dalej podsmażać mieszając od czasu do czasu.
Wlać wodę i dusić pod przykryciem około 20 minut.
Posolić do smaku.
Sos zagęszczamy śmietaną.
Jeżeli sos jest zbyt rzadki można zagęścić odrobiną mąki.
Kluski śląskie
Ziemniaki ugotowane (ile kto chce ;) )
Mąka ziemniaczana (często w sklepach zwie się to skrobia ziemniaczana. Ja szukałam mąki i aż się spytać musiałam ;))
1 jajko
pół łyżeczki soli
Mąka ziemniaczana (często w sklepach zwie się to skrobia ziemniaczana. Ja szukałam mąki i aż się spytać musiałam ;))
1 jajko
pół łyżeczki soli
WYKONANIE:
Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę.
Dodać sól i mąkę ziemniaczaną.
Wyrobić na gładką masę.
Z ciasta formować kulki. Lekko spłaszczyć.
Kluski wrzucić do osolonego wrzątku.
Gotować do chwili wypłynięcia na powierzchnię.
piątek, 15 lutego 2013
Niby pączki ;)
SKŁADNIKI:
200 g serka
homogenizowanego waniliowego
2 jajka
szklanka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta
soli
ciutka cynamonu
łyżeczka cukru (jak ktoś słodkie bardzo lubi ;) )
łyżeczka cukru (jak ktoś słodkie bardzo lubi ;) )
olej do
głębokiego smażenia
Dodatkowo:
drobny
cukier do wypieków wymieszany ze zmielonym cynamonem (na 100 g cukru 2 łyżeczki
cynamonu)
WYKONANIE:
Olej rozgrzać w szerokim i płaskim
garnku, bądź na dużej głębokiej patelni.
Łyżką nakładać ciasto na rozgrzany
olej, od czasu do czasu maczając ją w odłożonym oleju (by ciasto nie kleiło się
do łyżki).
czwartek, 14 lutego 2013
Placek z porami (ponoć niemiecki ;) )
SKŁADNIKI:
Ciasto:
200 g mąki pszennej (szklanka i ok 3 łyżki)
100 g chudego twarogu
100 g margaryny
pół szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
Nadzienie:
4 pory
200 g sera żółtego
200 g szynki
3 jajka
śmietana z 4 łyżki 18%
szczypta pieprzu
0,5 łyżeczki soli
WYKONANIE:
Nagrzać piekarnik do 200 stopni.
Piec ciasto około 20 minut.
Nadzienie:
Subskrybuj:
Posty (Atom)