wtorek, 26 lutego 2013

Gulasz


SKŁADNIKI:



wołowina wg uznania
cebula
marchewka
grzyby suszone (z 3 lub 4)(mogą być pieczarki)
czosnek: 1/2 ząbki
por
papryka
 mąka do zagęszczenia sosu, chociaż (jak długoooo się robi) sos zgęstnieje bez dodawania czegokolwiek
Przyprawy i zioła

wszystkiego tak szczypta (duża ;) )
sól, 
pieprz,  
papryka słodka i ostra
gałka muszkatałowa
majeranek 
ziele angielskie,
 kolendra,
rozmaryn, 
tymianek
można też dodać  liść laurowy, ja nie miałam, więc nie dodałam ;) lub jeszcze inne zioła jak się chce.


WYKONANIE:
Mięso kroimy na kawałki (chyba, że już gotowe się kupi to po co ;))
Doprawiamy solą i pieprzem (ponoć nie trzeba, ale ja tak lubię sobie popieprzyć ;) )
Można obtoczyć w mące od razu sos będzie gęściejszy.
Rozgrzewamy ciutkę oleju czy oliwy w garnku.
Na to wrzucamy mięso.


Cebulę kroimy w krążki (ja się zapomniałam i też pokroiłam w kostkę ;) ).


Pół zeszkliłam, pół zostawiłam, ale jak kto chce można ;)

 
Wrzucamy do mięsa. 


 Dodajemy posiekany w kostkę czosnek.


Podsmażamy (jak się tak ciutkę przypali to sosik lepszy ;) )


 Dodajemy zioła.


 Zalewamy wodą tak by przykryła mięso.

 Powinno się dusić z 2/3 godziny, ale że ja w gorącej wodzie kąpana i nerwus, choleryk itd. to zrobiłam w szybkowarze. Wtedy z 30 minut.
Dobry gulasz zależy od czasu duszenia. 

Grzyby połamać suche trudno się kroi ;


Z godzinkę je moczymy w wodzie. 


Warzywa kroimy
 

Dodajemy warzywa pokrojone w kostkę.
Nie dajemy ich od razu, bo się rozpadną. 



Dusimy do miękkości pod przykryciem (na małym ogniu).
Jak sos za rzadki zagęszczamy go mąką.
Chociaż to ponoć profanacja ;) mi się na szczęście udaje dobry sos robić :D
Do gulaszu mogą być kluski (ale mi się nie chciało robić ;))
, kasza czy makaron (najlepiej świderki, ale nie miałam, a co miałam trza było wykorzystać ;)).
Niestety tym razem mi się mięso rozpadło (chyba jednak za długo dusiłam ;) ) ale trudno ;)

Czytałam, że dobry jest też z miętą, ale jakoś się bałam dodać ;) 







piątek, 22 lutego 2013

Sos pieczarkowy

SKŁADNIKI

Pieczarki wg uznania
Śmietana wg uznania
1 mała cebula
sól
Oliwa (niby lepiej na maśle, ale ja nigdy nie mam ;) )

WYKONANIA:

Oczyszczone pieczarki pokroić i mocno podsmażyć na oliwie bądź maśle.
Cebulę pokroić w kostkę.
Dodać do pieczarek i dalej podsmażać mieszając od czasu do czasu.
Wlać wodę i dusić pod przykryciem około 20 minut.
Posolić do smaku.
 Sos zagęszczamy śmietaną.
Jeżeli sos jest zbyt rzadki można zagęścić odrobiną mąki.

Kluski śląskie

SKŁADNIKI


Ziemniaki ugotowane (ile kto chce ;) )
Mąka ziemniaczana (często w sklepach zwie się to skrobia ziemniaczana. Ja szukałam mąki i aż się spytać musiałam ;))
1 jajko
pół łyżeczki soli


WYKONANIE:
 




Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę.



Dodać sól i mąkę ziemniaczaną.


1/3 ziemniaków ¼ mąki.
 Dodać jajko


Wyrobić na gładką masę.


Z ciasta formować kulki. Lekko spłaszczyć.


Palcem zrobić małe wgłębienia.


Kluski wrzucić do osolonego wrzątku.


Gotować do chwili wypłynięcia na powierzchnię.

piątek, 15 lutego 2013

Niby pączki ;)


SKŁADNIKI:
200 g serka homogenizowanego waniliowego
2 jajka
szklanka mąki pszennej
 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
ciutka cynamonu
łyżeczka cukru (jak ktoś słodkie bardzo lubi ;) )
olej do głębokiego smażenia 


Dodatkowo:
drobny cukier do wypieków wymieszany ze zmielonym cynamonem (na 100 g cukru 2 łyżeczki cynamonu)





WYKONANIE:
 Serek wymieszać z jajkami.

Dodać mąkę, proszek do pieczenia, ciutkę cynamonu i sól.
Wymieszać.

Olej rozgrzać w szerokim i płaskim garnku, bądź na dużej głębokiej patelni.
Łyżką nakładać ciasto na rozgrzany olej, od czasu do czasu maczając ją w odłożonym oleju (by ciasto nie kleiło się do łyżki).
Smażyć do złotego koloru.
Usmażone pączki odkładać na bibułkę do odsączenia.

Jeszcze ciepłe obtoczyć w cynamonowym cukrze.

czwartek, 14 lutego 2013

Placek z porami (ponoć niemiecki ;) )



SKŁADNIKI:
Ciasto:
200 g mąki pszennej (szklanka i ok 3 łyżki)
100 g chudego twarogu
100 g margaryny 
pół szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli

Nadzienie:
4 pory
200 g sera żółtego
200 g szynki
3 jajka
śmietana z 4 łyżki 18%
szczypta pieprzu
0,5 łyżeczki soli
0,5 - 1 łyżeczka gałki muszkatołowej


WYKONANIE:
Ciasto:
Z mąki, twarogu, margaryny, proszku do pieczenia i soli zagnieść ciasto. 
 Ciasto włożyć do żaroodpornego naczynia.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni.
Piec ciasto około 20 minut.
 Po tym czasie wyciągnąć.

Nadzienie:
Pora pokroić w talarki.

 Obgotować w lekko osolonej wodzie ok. 10 - 15 min.

Ser zetrzeć na tarce.

Szynkę pokroić w kostkę. 
 Jajka roztrzepać ze śmietaną.

 
 Dodać starty ser, szynkę i doprawić do smaku. 

Na ciasto wyłożyć pora. 
 
Na ciasto z porem nałożyć resztę nadzienia (czyli jajka wymieszane ze śmietaną, serem, szynką i przyprawami).
Piec ok. 30 minut. 


Podawać z sosem czosnkowym bądź ketchupem