wtorek, 29 stycznia 2013

Kurze piersi w cieście na ostrrrrrrro

SKŁADNIKI
z 2 piersi kurczaka
1/4 szklanki mąki
jajko
żółtko
olej bądź oliwa
puszka pomidorów bez skorki 
Cebula
czosnek z 2 ząbki
3 łyżki oliwy
ostra papryka w proszku
sol i pieprz

WYKONANIE:
Mąkę i jajko nieco soli i pieprzu wkładamy do miski.
Dodajemy szklankę  zimnej wody.
Mieszamy to dokładnie
Odstawiamy na około 10 minut.
Kurczaka kroimy w paski, solimy i pieprzymy. 
Zanurzamy kawałki kurczaka w cieście by nim obciekały. Wrzucamy na głęboki, dobrze rozgrzany olej.
 Po upieczeniu wyciągamy na ścierkę bądź ręcznik papierowy by wchłonęła nadmiar oleju.  
 Cebule i czosnek bardzo drobno kroimy i smażymy aż się zeszklą. 
Dodajemy pomidory wraz z zalewa. 
Dodajemy paprykę ostra, sól i pieprz
Smażymy do czasu gdy woda z pomidorów wyparuje i uzyskamy konsystencje w miarę gładkiego sosu. 
Kąski maczamy w sosie. 
Podajemy z ryżem.

poniedziałek, 28 stycznia 2013

Paprykarz szczeciński domowej roboty


SKŁADNIKI

1 duża makrela wędzona
woreczek ryżu długoziarnistego
 cebula
3 -4 łyżki oleju lub oliwy 
100 - 200g koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
sproszkowana papryka słodka i ostra

WYKONANIE: 
Ryż ugotować i przestudzić. 

Makrele "oczyścić". 

Cebulę pokroić w kostkę i ją zeszklić.

Dodać do niej koncentrat pomidorowy. 

Ryż.
Makrelę. 
 
Wymieszać. 

Doprawić do smaku i dodać 2-3 łyżki oliwy. 
Paprykarz można przełożyć do słoiczków, wlać na wierzch łyżkę oliwy, zakręcić i przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie.

czwartek, 24 stycznia 2013

Ryż po meksykańsku

Składniki
3 pomidory
1 cebula
3 ząbki czosnku
Woreczek ryżu (bez woreczka ;) )
20 dag wołowiny
Puszka czerwonej fasoli
Puszka kukurydzy
½ czerwonej papryki
Olej
Szklanka wody
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Ryż namoczyć w zimnej wodzie przez godzinę
Pomidory ponacinać na krzyż, sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę
Cebulę i czosnek obrać (ja dodatkowo pokroiłam by „łatwiej było miksować”)
Pomidory czosnkiem i cebulą zmiksować na jednolitą masę.
Ryż odcedzić przełożyć na rozgrzany olej na patelnię „zeszklić”
Zalać „papką pomidorową” doda szklankę wody
Dusić pod przykryciem aż do momentu wyparowania wody.
Mięso pokroić cienkie plasterki i posolić.
Paprykę w kostkę.
Fasolę i kukurydzę odcedzić.
Wszystkie składniki dodać do ryżu.
Gotować z pół godziny.’
Doprawić solą i pieprzem.
W razie potrzeby dolać odrobinę wody.

poniedziałek, 21 stycznia 2013

Nadziewane ciasto francuskie



SKŁADNIKI:
 Ciasto francuskie
Koncentrat pomidorowy
Żółty ser
Papryka (połowa)
Pieczarki
Pierś z kuraka
Pomidor bez skórki
Cebula
sól,  
pieprz,

Opcjonalnie 
suszona bazylia (ja akurat nie miałam, więc nie dałam ;) )
curry
papryka


WYKONANIE:

Ciasto francuskie rozkładamy.
Miałam zrobić jeden duży rożek, ale zmieniłam zdanie jak wyciągnęłam ciasto i zrobiłam 4 ;)
Smarujemy  koncentratem
Pierś z kurczaka smażymy z papryką, pieczarkami, cebulą i pomidorami.
Przypawamy solą, pieprzem i resztą przypraw
Na to sypiemy starty żółty ser .
Ciasto kładziemy na papierze do pieczenia.
Na cieście delikatnie zaznaczamy linię w połowie.
Jedną połowę nacinamy w wachlarz .
Na drugiej połowie układamy farsz.
Brzegi smarujemy jajkiem lub mlekiem
Zamykamy rożek drugą połową ciasta, brzegi dociskamy widelcem, a całość smarujemy jajkiem lub mlekiem.
Pieczemy w 200 stopniach przez około 12 minut, aż ciasto się ładnie zarumieni.



niedziela, 20 stycznia 2013

Cynamonowe rolls



SKŁADNIKI:
Opakowanie ciasta francuskiego 
Miód

Cukier (wg uznania)

Cynamon (wg uznania)

 Opcjonalnie:
rodzynki

 WYKONANIE:
Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki by się "ogrzało"
Po jakimś czasie smarujemy miodem. 
Posypujemy cukrem (miód jest słodki, więc mało cukru, albo wcale) oraz cynamonem. 
Opcjonalnie rodzynkami
Rolujemy dwustronnie  tak, aby dwa wałki ciasta spotkały się dokładnie na środku. 

Ciasto kroimy na kawałki o długości około 1 cm. 
Te kawałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut, aż nabiorą złocistego koloru.

piątek, 18 stycznia 2013

Zdradliwe ciasteczka ;)

SKŁADNIKI:
100 g masła
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
1 jajko
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczkai proszku do pieczenia
1 szklanka otrębów
Wiórki kokosowe „wymoczone” w wódce. Pozostałe po zrobieniu advocata, ale nie trzeba advocata robić ;)

WYKONANIE:
Zrobiłam malibu i żal mi było wyrzucić „wódkowe wiórki” ;) I wpadłam na pomysł by zrobić ciasteczka.
Oczywiście nie trzeba robić malibu ;) Można z dzień dwa pomoczyć po prostu wiórki kokosowe w wódce. Ile to w zależności ile się chce wiórków.
Masło roztopić dodać cukier i cukier waniliowy.
Wymieszać.
Potem dodac mąkę, proszek i sodę.
Wymieszać.
Dodać płatki i wiórki.
Wymieszać.
Formować kulki wielkości orzecha i kłaśc na blachę i lekko zgnieść.
Piec w 180 stopniach (termoobieg) około 15 minut.

czwartek, 17 stycznia 2013

Malibu

SKŁADNIKI:
-1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
-3/4 szkl cukru
-cukier waniliowy
-250 ml wódki
-wiórki kokosowe- 10/20 dag
WYKONANIE:
Zalać wiórki kokosowe alkoholem na kilka dni od czasu do czasu mieszając.

 Po tym czasie odcedzić i mocno przecisnąć przez gazę.
Mleko z cukrem wlać do garnuszka i  podgrzewać parę minut, aż rozpuści się cukier.
Ostudzić, połączyć z wódką.
Wiórki potem użyłam
raz do „zdradzieckich ciasteczek”
raz do „pijanych kokosanek

środa, 16 stycznia 2013

Advocat

Składniki:
4/6 żółtek (białka użyłam potem do „pijanych kokosanek” http://kuchenne-szalenstwa.blog.pl/2012/12/23/pijane-kokosanki/ )
250 gr cukru (niecała szklanka)
cukier waniliowy
2 szklanki wódki
mleko zagęszczone niesłodzone

Jak?:
Żółtka i cukier utrzeć


Dodać mleko
Dodać wódki

Wymieszać.
Wsio ;)

Białka użyłam do:

poniedziałek, 14 stycznia 2013

Owsiane ciacha na 3 sposoby

Składniki
1 szklanka mąki (ciut więcej)
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka cukru
200 gr masła
1 jajko
2,5 szklanki płatków owsianych
wiórki kokosowe (wg uznania)
mak (wg uznania)

Wykonanie:
Masło, mąką, cukier, sól i proszek do pieczenia wymieszać.
Ja masło rozpuściłam w garnku i chwilę odczekałąm by gorące nie było.
Dodać jajko.
Dodać płatki.
Podzielić na 3 części:
Jedną zostawić jak jest
Do drugiej dodać wiórki kokosowe
Do trzeciej mak.
Rozgrzać piekarnik z termoobiegiem do 160 %
Na blaszce do pieczenia kłaść ciasto (kawałki wielkości orzecha włoskiego) i odrobinę zgnieść.
Piec 10-15 min.

niedziela, 13 stycznia 2013

Spaghetti z sosem bolognese

SKŁADNIKI:
Makaron spaghetti
sól
Sos bolognese:
500 g mielonej wołowiny
starty żółty ser (wg uznania)
300 g pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę (ewentualnie pomidory w puszce)
olej bądź oliwa
4 ząbki czosnku
2 cebule
zioła: oregano, tymianek, bazylia, pietruszka
sól, pieprz

WYKONANIE:
 Czosnek siekamy.
 Cebulę kroimy w drobną kostkę. 
Rozgrzewamy olej lub oliwę, przesmażamy na niej czosnek i cebulę.

Ja zawsze mięso kilka godzin wcześniej mieszam z przyprawami. 

Gdy cebula się zeszkli dodajemy mielone mięso i mieszając smażymy.
Na koniec dodajemy pomidory i przyprawy.
Zdejmowanie skórki z pomidorów
 
Doprawiamy solą i pieprzem. 
Makaron gotujemy wg przepisu.
  Ugotowany makaron odcedzamy i dajemy na talerz. 
Na to dajemy sos.
A to posypujemy serem.





Ból zęba

Dwa tygodnie temu złamał mi się ząb (tak sam od siebie ja z tym nic wspólnego nie miałam ;) )

Na szczęście ząb nie boli non stop, ale boli i czasami masakrycznie.

I co wtedy?
Ano goździki.
Rozgryzam goździka (oczywiście drugą stroną paszczy ;) ) i takiego wymemłanage ;) daję na bolący ząb.
Ból mija :D

A to co właśnie znalazłam:
 
Ząbki goździka pomagają także zmniejszyć ból zęba i zmniejszyć objawy związane z zakażeniem zęba z uwagi na ich właściwości antyseptyczne. Olej goździkowy zastosowany do wnęki zepsutego zęba łagodzi jego ból

sobota, 12 stycznia 2013

Ciacha sezamowo cynamonowe


 SKŁADNIKI:
1 szklanka mąki
pół szklanki cukru (ja dałam ciut mniej, bo wolę nie za słodkie)
100 gr masła
1 jajko
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
sezam (wg uznania)
cynamon (wg uznania)

WYKONANIE:
 Masło wymieszać z cukrem, mąką i proszkiem.
Ja najpierw rozpuściłam masło w garnku i odczekałam aby nie było gorące.
Dodać jajko.
Wymieszać.
Dodać cynamon i sezam.
Piekarnik z termoobiegiem nagrzać do 160%.
Ciasteczka dać na blachę tzn kulki wielkości orzecha laskowego i spłaszczyć. Zachować spore odstępy, bo ciasto rośnie (ja za małe odstępy zrobiłam i mi wszystko się złączyło ;))
Piec 10-15 minut.

piątek, 11 stycznia 2013

Gołąbki

SKŁADNIKI:
mielone mięso 25 dkg.
kapusta  1 szt.
ryż , (u mnie był woreczek)
jajko
sól, pieprz
kostka rosołowa

Opcjonalnie:
 cebula


WYKONANIE:
Główkę kapusty gotujemy około 5 minut.
Nie wylewamy wody z kapusty.
Zdejmujemy liście z naszej kapusty, gdy ostygną ścinamy końcówkę by nam się lepiej zawijało gołąbki .
 
Ryż gotujemy krócej niż wg przepisu na opakowaniu  i pozostawiamy do przestygnięcia.
Mięso mielone, ryż, jajko (opcjonalnie)i cebula (opcjonalnie) łączymy ze sobą i wyrabiamy masę  dodając sól i pieprz do smaku.


Pojedyncze liście kapusty układamy na blacie. 
Odcinamy najgrubszą część końcówki
Z mięsa formujemy kule i układamy na liściach.
Następnie brzegi każdego liścia zwijamy do środka, a całość rolujemy.
Na dno garnka wlewamy odrobinę tłuszczu i kładziemy pozostałe (jeśli jakieś zostaną ;) ) liście kapusty.
 Na to wrzucamy pokruszoną kostkę rosołową.
Na to kładziemy gołąbki.

Podsmażamy.
 Gdy kapusta spod gołąbków zacznie się przypalać dolewamy wody od kapusty.
 Solimy jeszcze na wierzchu kapustę i dusimy na bardzo niewielkim ogniu około 1,5 godz.
W razie potrzeby podczas duszenia gołąbki podlewamy niewielką ilością wody.

Do gołąbków najlepszy jest sos pomidorowy (przepis)