niedziela, 30 grudnia 2012

Zapiekanka

SKŁADNIKI:
W zależności od wielkości naczynia (ale, żebym ja widziała ile ma moje ;) może kiedyś się dowiem)
Ziemniaki (ja daje 6 jak bez kalafiora 4 jak z kalafiorem)
Kiełbasa śląska (u mnie 3)
Cebula (1-2 w zależności od wielkości)
Pieczarki (z 400 gr)
Ser (wg uznania)
Opcjonalnie (jak na zdjęciu, ale ja często robię bez)
Kalafior
sól


WYKONANIE:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
Jeśli dodajemy kalafior też gotujemy w osolonej wodzie.

Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy.


Cebulę kroimy w kostkę, solimy i też odsmażamy.
Pieczarki też kroimy w kostkę i albo podsmażamy albo (jak ja robię) na dno garnka nalewamy ciutkę wody i na to pieczarki, które solimy. Garnek przykrywamy pokrywką.
Jak pieczarki puszczą soki odkrywamy garnek i gotujemy aż wyparuje woda.
Ser kroimy na plasterki.


Odcedzamy ziemniaki i kroimy w plasterki.
Wykładamy połowę na dno naczynia żaroodpornego.
 Jeśli z kalafiorem dodajemy kalafior.

Na to połowę pieczarek.
Na to połowę cebuli, a na to połowę kiełbasy.
Na to dajemy plasterki sera by zakrył wszystko.
I znowu reszta ziemniaków, kiełbasy, cebuli i pieczarek.
Na to ser.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy aż ser się rozpuści (ten ze środka) a z górny zarumieni.


Shake

SKŁADNIKI:
Mleko sojowe waniliowe
Lody waniliowe bądź śmietankowe
Cynamon (opcjonalnie)

WYKONANIE:
W mikserze wsio zmiksować
Posypać cynamonem
Ilość zależy ile chcemy to nie podaję.
Każdy zobaczy czy to już woda czy jeszcze papka ;)
Do shaka też można dodać banana :D


sobota, 29 grudnia 2012

A na kaszel .......

Gardło boli?
Masz kaszel?
SYROP Z CEBULI

SKŁADNIKI:
Cebula
Miód
Szklanka ;)
Spodeczek ;)

WYKONANIE:
Cebulę pokrój z drobną kosteczkę.
Przełóż do szklanki czy kubka.
Zalej łyżką miodu.
Przykryj.
Odczekaj aż cebula puści soki.
Masz syrop ;)

Gdy chcemy pić więcej (herbaty oczywiście ;) )

Ostatni dzwonek przed sylwestrem!

Cerutin (tańsza wersja rutinoskorbinu) 

Po prostu z dwa razy dziennie łykać.
Można wtedy wypić więcej ;)
I na drugi dzień kac mniejszy ;)

Sprawdzone ;)

Kłopoty żołądkowe

Jak znalazł po sylwestrze ;)

SKŁADNIKI:
siemię lniane
woda ;)
czajnik ;)

WYKONANIE:
Siemię (z pół szklanki) zalać wrzątkiem (z 3/4 szklanki)
Odstawić.
Zrobi się taki kisiel ;)
Kisiel jeść ;)

Herbata z imbirem, miodem, goździkami i cytryną na przeziębienie

SKŁADNIKI:
Herbata ;)
Imbir (kawałek najlepiej świeży) 
Cytryna
Kilka goździków
Miód

WYKONANIE:
Oczywiście herbatę normalnie ugotować (ja zawsze zalewam 3/4 kubka i po paru minutach jak się "zrobi" dodaję zimnej przegotowanej wody)
Imbir obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach do herbaty.
Wycisnąć sok z ok 1/2 cytryny.
Dodać kilka goździków.
Posłodzić miodem wg uznania.

 Ja ogólnie taką herbatę pijam raz dziennie i o wiele lepszą odporność mam niż kiedyś. Tylko wtedy słodzę cukrem, bo mi bardziej smakuje ;)

Mleko z czosnkiem i miodem na przeziębienie

Też w końcu w kuchni się to robi ;)

A, że sezon na przeziębienia w pełni to się może przydać :D
Ja zawsze leczyłam się domowymi sposobami, a do lekarza tylko po L4 szłam.

SKŁADNIKI:
szklanka mleka
1-2 ząbki czosnku
łyżka miodu

WYKONANIE:
Mleko zagotować i odczekać by nie było za gorące (wrzątek zabija zdrowotne właściwości miodu i czosnku)
Można też zagotować 3/4 szklanki i dolać zimnego.
Do tego wcisnąć czosnek.
Dodać miód.
Wymieszać.

piątek, 28 grudnia 2012

Pierogi z kapuchą i grzybami

Przepis na ciasto
SKŁADNIKI:
kapusta kiszona ok. 1kg
grzyby suszone /ilość dowolna/ lub pieczarki
cebula
sól,pieprz

WYKONANIE :
Kapustę i grzyby ugotować osobno.
Cebulę drobno pokroić i zarumienić na patelni.
Kapustę i grzyby pokroić i dodać do cebuli.
Wymieszać.
Doprawić do smaku i razem chwile smażyć.
Na środek wykrojonego placka (z ciasta) kładziemy łyżeczkę  farszu składamy na pół i mocno dociskamy brzeg.
Gotujemy w osolonej wodzie od czasu wypłynięcia z 3 minuty.

Ruskie




SKŁADNIKI:
50 dag twarogu,
ok 7 ziemniaków
2 cebule,
olej
pieprz,
sól.


WYKONANIE:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
Rozgnieść wraz z twarogiem specjalną praską do ziemniaków  Cebulę drobno pokroić i zrumienić na patelni. 
Wymieszać z twarogiem i ziemniakami. 
Przyprawić solą, pieprzem i papryką, farsz nie powinien być mdły.


Na środek wykrojonego placka (z ciasta) kładziemy łyżeczkę  farszu składamy na pół i mocno dociskamy brzeg.
Gotujemy w osolonej wodzie od czasu wypłynięcia z 3 minuty.

Ciasto na pierogi




SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki
1 szklanka gorącej wody
1 jajko
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka oleju

WYKONANIE:
wszystko zagnieć na miękkie ciasto i elastyczne
jak za lepkie dodaj mąki
jak za suche dodać tyćke wody


Przepis dostała od Marty :)

Krakersy serowe z ziołami



SKŁADNIKI:
100 gr masła 
180 gr mąki (szklanka ma ok. 170 gr) 
Pół łyżeczki proszku do pieczenia 
Starty żółty ser (wg uznania) 
Oregano, bazylia, czosnek granulowany, sól (wsio wg uznania)

WYKONANIE:
Wszystkie składniki wymieszać.
Wstawić na jakiś czas do lodówki.
Rozwałkować i kroić na małe kawałki.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni
Piec ok. 10 minut.

Ogólnie kompoty

Mogą być mieszane lub z jednego rodzaju owoców.
Ja kocham truskawkowe, ale nie pogardzę malinowymi czy borówkowymi ;)

SKŁADNIKI:
ilość zależy od ilości słoików ;)
Owoce jakie bądź
Cukier


WYKONANIE:
Owoce oczyścić z tego zielonego ;) i umyć.
Umyte słoiki wyparzyć.

Owoce wsadzić do wyparzonych słoików. (ponad połowę, ale jak kto lubi ogólnie)
Wsypać dwie łyżki cukru (jeśli większy słoik to z 2,5, ale jak komuś nie za słodkie to po otworzeniu też można dosłodzić).
Odstawić na jakiś czas, żeby owoce puściły soki.
Zalać wrzątkiem.
Ja do dwóch dodałam jeszcze łyżeczkę imbiru.
Jak będzie dobre dam znać ;)
Zakręcić słoiki.
Słoki wsadzić na szmatkę do garnka z wodą i pasteryzować z 20 minut.
Po tym czasie wyciągnąć słoiki z garnka.
Odwrócić do góry dnem (żeby się zassały)
Gdy wystygną chowamy do spiżarki lub w inne chłodne ,ciemne miejsce.
Jeżeli po otwarciu kompot będzie za słodki wystarczy dolać wody, jeżeli z kolei będzie za mało słodki to dosypujemy cukru.

czwartek, 27 grudnia 2012

Kapusta z grzybami

SKŁADNIKI:
1 kg kiszonej kapusty
grzyby suszone (ile kto chce ;) )
1/ 2 cebule
kminek
można też dodać:
ziele angielski
liść laurowy

WYKONANIE:
 Kapuchę moczymy z pół godziny w wodzie (by za kwaśna nie była)
Grzyby zalewamy wodą i gotujemy aż zmiękną.
Kapuchę odcedzamy i wkładamy na nowo do garnka, dodajemy kminku, ziela i liścia i dusimy z 30 minut. (albo po prostu do miękkości)
Cebulkę kroimy w małą kosteczkę i zarumieniamy na patelni.
Grzyby odcedzamy (nie wylewamy wody) i kroimy w kostkę.
Wszystko razem mieszamy i zalewamy woda pozostałą z grzybków.
Wszystko dusimy jakiś czas, potem odkrywamy garnek i gotujemy dalej aż woda wyparuje.

Kurak, cebula, ryż

Proste, ale to uwielbiam ;)
SKŁADNIKI:
 (na dwie osoby):
Pierś z kurczaka
Woreczek ryżu
Cebula 
Jajo
Sól
Bułka tarta
Oliwa bądź olej.

WYKONANIE:
Kurczaka kroimy w paski, po czym paski jeszcze na pół.

Solimy.

Roztrzpujemy jajko w jednym głębokim talerzu.
Na drugie talerz sypiemy bułkę tartą.
Najpierw maczamy kawałki kuraka w jajku potem obtaczamy z bułce.
Na patelni rozgrzewamy oliwę bądź olej.
Smażymy kuraka do zarumienienia.


Cebulkę kroimy (może być w paski, może być w kostkę)
I też podsmażamy na patelni.


W między czasie gotujemy ryż.
 Wg przepisu na opakowaniu.

Cebulkę i kuraka mieszamy i chwilę razem jeszcze smażymy.


Jak ryż się ugotuje mieszamy wszystko razem.
Można jeszcze chwilkę podsmażyć na patelni :)



Lniane ciacha

SKŁADNIKI:
Szklanka siemienia lnianego
200 gr mąki (ponad szklanka)
110 gr masła bądź margaryny
1/3 szklanki cukru
2 lub 3 łyżki miodu (zależy ile cukru, bo słodkie bardzo)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

WYKONANIE:
Siemię podprażyć na patelni.
Wystudzić.
Dodać resztę składników.
Wymieszać.
 Na godzinę odstawić
Potem formować kulki i je spłaszczyć (na blasze)
 Odstępy dość spore, bo to się "rozchodzi" podczas pieczenia.
Piekarnik na 180 stopni około 10 minut.
Ciacha po ostygnięciu twarde bardzo się robią (jak pierniczki) ale jak postoją z dzień dwa dni to "łapią" wilgoć z powietrza i miękną.

Szczerze powiem nie mam pojęcia co na zdjęciu robi cynamon ;) Bo zupełnie nie pamiętam czy go dodawałam ;) Ale na pewno nie zaszkodzi z łyżeczka ;)

wtorek, 25 grudnia 2012

Kulki ryżowe i piersi kuraka w sosie musztardowo cytrynowym

Oczywiście nie musi "to" być z "tym", ale ja akurat takie połączenie zrobiłam.

Składniki

Kulki:  

szklanka ryżu

ok 2 szklanek wody
kostka rosołowa
sól i pieprz
posiekana pietruszka
ok 100 g sera żółtego
jajko 
Panierka:
bułka tarta
jajko
olej do smażenia
Piersi: 
2 kurze piersi
ćwierć szklanki musztardy 
sok z 2 cytryn
2 łyżki oliwy
garść świeżej natki
pieprz 


WYKONANIE:
Kulki:
 Ryż ugotować w wodzie z kostką rosołową 
 Do ostudzonego ryżu dodać posiekaną pietruszkę, sól i pieprz. 
Ser pokroić w kostkę. 
Z ryżu formuje kulki i w każdą z nich wciskam małą kosteczkę sera.
(Jeśli ryż nie chcę się sklejać do masy należy wbić jajko)Tak przygotowane kulki obtoczyć w  jajku a potem bułce tartej i smażyć z obydwu stron na złoty kolor.
Kulki można też upiec w piekarniku

Piersi:
 Kurczaka  podzielić na 4 filety.
Ponakrawać lekko.
Musztardę, cytrynę, oliwę, sos i pieprz wymieszać.
Marynatą zalać kuraka i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Kuraka piec aż się upiecze 
Posypać natką

Buraczki z chrzanem

SKŁADNIKI:
Składniki: 3 kg czerwonych buraków 4 łyżki octu 10% 4 łyżeczki chrzanu (ze słoiczka) 4 łyżeczki cukru 1 ½ łyżeczki soli

Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,buraczki_z_chrzanem
Copyright © Smaczny.pl
 Buraki (w zależności ile się chce tego zrobić)
Ocet (łyżka na kg buraczków)
Chrzan (do smaku)
Ciutka cukru
Sól (pół łyżeczki na kg)

WYKONANIE:
 Buraki umyć, ugotować w skórce i ostudzić. 
Zetrzeć
Czerwone buraki umyć, ugotować w skórce i ostudzić. Obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć do dużego garnka. Dodać ocet, chrzan, cukier i sól. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Przełożyć do czystych i suchych słoików. Pasteryzować 10 minut. Składniki wystarczą na około 9 słoiczków po 320 ml. Smacznego.

Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,buraczki_z_chrzanem
Copyright © Smaczny.pl
 Przełożyć do garnka i dodać ocet, chrzan, sól i cukier.
Przełożyć do słoików.
Pasteryzować 10 minut.
Składniki: 3 kg czerwonych buraków 4 łyżki octu 10% 4 łyżeczki chrzanu (ze słoiczka) 4 łyżeczki cukru 1 ½ łyżeczki soli

Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,buraczki_z_chrzanem
Copyright © Smaczny.pl
3 kg czerwonych buraków 4 łyżki octu 10% 4 łyżeczki chrzanu (ze słoiczka) 4 łyżeczki cukru 1 ½ łyżeczki soli

Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,buraczki_z_chrzanem
Copyright © Smaczny.pl

Sezamowe piersi z kurczaka i ziemniaczki Ziemniaczki Hasselback

Oba składniki i piersi i ziemniaki można jako osobne potrawy.

Składniki:

Ziemniaki:
 nieduże, równej wielkości ziemniaki 
czosnek
masło 
ulubione zioła

Piersi:
filety z piersi kurczaka 
sezam 
sos sojowy
sól 
pieprz
olej

WYKONANIE:
Ziemniaki:
 Ziemniaki  obrać 
 Każdy ziemniak układać w całości na łyżce i kroić w cieniutkie plasterki, nie krojąc jednak do końca. 
Czosnek pokroić w cieniutkie plasterki i powkładać pomiędzy płatki ziemniaka. 
Posypać ulubionymi ziołami. 
Na wierzch każdego ziemniaka położyć kawałeczek masła. Piec w 180st. ok. 1 godzinę lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie 

Piersi:
 Kurczaka myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. 
Zalewamy sosem sojowym i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. 
Następnie, kawałki obtaczamy w sezamie i smażymy na patelni. 
Pieprzymy i solimy. 
 Po usmażeniu kąski układamy na ręczniku kuchennym, aby odciągnąć nadmiar oleju.


Tost w jajku



SKŁADNIKI:
Kromki chleba tostowego (ile kto chce)
Jajka (jedno starcza na około dwie kromki)
Przyprawy (jakie kto chce)
Oliwa bądź olej do smażenia.

WYKONANIE:
Jajka roztrzepać
Dodać przypraw
W tym obtoczyć kromki
Smażyć na rozgrzanej oliwie.
Smacznego!

Kawa mrożona na 2 sposoby

SKŁADNIKI:
 Mleko sojowe waniliowe
Lody waniliowe bądź śmietankowe
Kawa rozpuszczalna
Cynamon do posypania

WYKONANIE:
mleko sojowe zmiksować z lodami i dodać łyżeczkę lub dwie kawy.
To posypać cynamonem.

Można dodać banana.